Att sluta snusa ger fördelar både för din hälsa och din ekonomi. Du blir fri från ett nikotinberoende, och minskar risken för cancer, typ 2-diabetes och hjärtinfarkt. För att du ska lyckas är det viktigaste att du själv verkligen vill sluta snusa.
Sluta snusa
Det händer i kroppen när du slutar snusa – dag för dag
När du slutar snusa börjar kroppen återhämta sig omedelbart. Inom ett dygn sjunker nikotinhalten i blodet avsevärt, och efter några veckor är kroppen helt fri från nikotin. Blodcirkulationen förbättras, tandköttet blir friskare och risken för hjärt-kärlsjukdomar minskar successivt. Ja, när du slutar snusa sker en hel rad positiva förändringar i kroppen, både på kort och lång sikt. Här är en översikt över vad som händer:
Efter 24 timmar
Nikotinhalten i blodet minskar avsevärt.
Blodtrycket och pulsen sjunker till normala nivåer.
Suget efter nikotin kan vara starkt, men det är överkomligt med rätt stöd.
Efter 1–2 veckor
Kroppen är helt fri från nikotin.
Smak- och luktsinnet börjar förbättras.
Blodcirkulationen förbättras, vilket gör att du kan känna dig piggare.
Efter 1–2 månader
Tandköttet blir friskare och risken för tandlossning minskar.
Abstinensbesvären avtar allt mer, och suget efter snus minskar.
Efter 1–2 år
Risken för hjärt-kärlsjukdomar minskar avsevärt.
Du har etablerat nya, hälsosamma vanor som inte är kopplade till nikotin.
Att förstå hur kroppen återhämtar sig kan vara en stor motivationsfaktor under din resa mot ett snusfritt liv.
Risker med vitt snus - nikotinpåsar
Vitt snus är en nyare variant som inte innehåller tobak, utan växtfibrer blandat med nikotin. Snuset smaksätts, ofta med frukt- och godissmaker, och är kraftigt sötat för att dölja nikotinsmaken. Det finns många varianter av vitt snus, men ofta innehåller det mycket högre halter av nikotin än tobakssnus, ända upp till fyra gånger mer nikotin. Eftersom vitt snus är en relativt ny produkt finns inte lika mycket forskning ännu. Det är troligt att det ger hög risk för nikotinberoende, med alla de nackdelar det innebär.
Så känns abstinensbesvär
När du slutar snusa kan du få abstinens, eftersom hjärnan är van att få nikotin regelbundet. Här är några exempel på hur det kan kännas:
Starkt sug efter att snusa
Koncentrationssvårigheter
Ångest och rastlöshet
Nedstämdhet
Lätt att bli irriterad
Ökad aptit
Det är vanligt att abstinensbesvär håller i sig i några veckor. Suget efter att snusa kan hålla i sig längre, ofta kopplat till invanda beteenden som att sträcka sig efter snusdosan direkt efter en måltid.
Kontakta läkare för stöd att sluta snusa
Snabb hjälp via chatt, video eller röstsamtal. Vi har öppet alla dagar.
Sluta snusa - tvärt eller trappa ner gradvis?
Det finns olika sätt att sluta snusa, och det är individuellt vilket som känns bäst. En del slutar tvärt, tar sig igenom abstinensbesvären och sen är det klart. Andra föredrar att trappa ner gradvis, genom att minska mängden med snus steg för steg. Båda sätten har för- och nackdelar, och det viktigaste är att hitta ett sätt som fungerar för dig.
Så kan Doktor.se hjälpa dig
Det finns många resurser för dig som vill sluta snusa. Det är vanligt att behöva prova flera gånger innan för att till sist lyckas. Fortsätt försöka. Du kan få stöd från sjukvård, rådgivning online eller appar som hjälper dig att hålla koll på dina framsteg. Kontakta Doktor.se för mer information och hjälp på din resa mot ett snusfritt liv.
Relaterade ämnen:
Senaste artiklar
Här finner du våra artiklar där vi skriver om det senaste inom sjukvård, hälsa och medicin.