Doktor.se

Rotavaccin

Medicinskt granskad

Rotavirus drabbar i princip alla barn före fem års ålder om de inte fått vaccin. Vanliga symtom är feber, vattentunna diarrér och kräkningar, och sjukdomen kan leda till uttorkning och utmattning. Idag erbjuds alla barn skydd mot rotavirus med vaccin som ges inom ramen för barnvaccinationsprogrammet.

Vad är rotavirus?

Rotavirus är den vanligaste infektionen i mage-tarm hos små barn. Barn under två års ålder har högst risk att bli allvarligt sjuka, och det kan bli väldigt besvärligt för de barn som drabbas.

Sjukdomen varar i ungefär 5–8 dagar och ger symtom som:

  • feber

  • kräkningar

  • vattentunna diaréer

Vissa barn får så intensiva diarréer och kräkningar att de blir uttorkade. Det förekommer också att barn får saltrubbningar, kramper och hjärninflammation. En svår infektion behöver behandlas på sjukhus. I länder med sämre tillgång till vård kan sjukdomen vara livshotande, och är en vanlig dödsorsak hos barn under två år.

Vem ska vaccinera sig mot rotavirus?

Vaccin mot rotavirus erbjuds och rekommenderas alla barn. Det ges inom ramen för barnvaccinationsprogrammet. Vaccinet ges i två eller tre doser beroende på vilket vaccin som används. Vaccinet ges tidigt, första dosen ges redan vid sex veckors ålder, eftersom det är små barn som har störst risk att bli allvarligt sjuka.

Hur går vaccination mot rotavirus till?

Barn erbjuds vaccin av BVC, och det är kostnadsfritt. Rotavaccin ges som droppar i munnen vid två eller tre tillfällen. Dropparna smakar lite sött.

Rotavaccin biverkningar?

Skydd mot rotavirus genom vaccin ger få biverkningar. De flesta barn får ingen reaktion av vaccinationen, men en del kan få biverkningar i form av lös avföring som är övergående. Det är mindre vanligt att få ont i magen och utslag på huden, men förekommer.

21 April, 202127 November, 2023