Vaccinationsbussar

Nu finns möjlighet att få vaccination nära dig med våra vaccinbussar. Vi erbjuder vaccin mot TBE och påfyllnad av grundskyddet, vilket är en spruta som ger skydd mot difteri, stelkramp och kikhosta. Grundskyddet bör fyllas på vart 20:e år.

Vilka vaccin kan jag få på vaccinbussen?

Vaccinbussarna erbjuder i dagsläget följande vaccin:

  • TBE-vaccin
  • Förstärkt grundskydd, ett kombinerat vaccin mot stelkramp, difteri och kikhosta

Vem ska vaccinera sig?

TBE-vaccin rekommenderas för personer som bor eller vistas mycket i högriskområden. Det är framför allt boende i södra och mellersta Sverige, och de som bor eller vistas mycket längs ostkusten. Läs mer om TBE-vaccin här.

Grundskyddet rekommenderas för alla och ingår i det allmänna vaccinationsprogrammet för barn. Det är ett kombinerat vaccin, där en spruta ger skydd mot flera sjukdomar samtidigt: difteri, stelkramp (tetanus) och kikhosta. Den som följt det allmänna vaccinationsprogrammet för barn har skydd som varar ungefär till 30 års åldern, därefter behövs första påfyllnadsdosen, som sedan upprepas vart 20:e år. Grundskyddet som barn erbjuds du automatiskt av BVC och skolhälsovård, men därefter behöver du själv se till att få påfyllnadsdosen.

När ska jag vaccinera mig?

När det gäller TBE-vaccin är det bästa att genomföra vaccinationen innan säsongen, eller så tidigt på säsongen som möjligt. Fästingsäsongen brukar anges vara mellan april och oktober, men kan variera över landet. Första gången du vaccinerar dig mot TBE ges tre sprutor enligt ett tidsschema, och det bästa är om åtminstone två av dessa tas innan säsongen börjar. Om du inte hinner innan dess är det ändå bättre att ta vaccinet senare under säsongen än att inte ta det alls.

En påfyllnad av grundskyddet kan du ta när som helst.

Tänk på att du inte ska ta TBE-vaccin för tätt inpå vaccin mot covid-19. Det ska gå minst sju dagar mellan sprutorna, det vill säga du ska inte ta TBE-vaccin veckan innan eller veckan efter att du fått vaccin mot covid-19.

Vad kostar det att vaccinera sig?

  • TBE-vaccin för vuxen, 400 kr
  • TBE-vaccin för barn, 350 kr
  • Påfyllnad av grundskydd, 430 kr

Du kan betala på bussen med kort, Swish eller Klarna Faktura.

Vilka städer åker vaccinbussarna till?

Vi har drygt 20 bussar som åker till de flesta städer i södra och mellersta Sverige där fästingar och TBE-smitta är vanlig, från Smygehuk till Sundsvall och i vissa städer åker vi till flera hållplatser. Du hittar alla hållplatser här.

När kommer vaccinbussen?

Här finns ett körschema för våra bussar där du kan se när vaccinbussen kommer till en hållplats nära dig. Om inget annat anges finns vaccinbussen på hållplatsen kl 11-17. Du hittar schemat här.

Behöver jag boka en tid?

Nej, du behöver inte boka tid, det är drop in. Du kommer att få fylla i en hälsodeklaration på plats. Ta med dig en mobiltelefon med internetuppkoppling så går det snabbare att fylla i din hälsodeklaration. Du behöver också ha med dig legitimation.

Senast uppdaterad: 2021-09-30
Redaktör: Ewa Lundborg - Doktor.se
Granskare: Seika Lee, Medicinsk Chef - Doktor.se
  • Öppet dygnet runt
  • 365 dagar om året
  • Direkt i mobilen
Skriv in ditt mobilnummer här så skickar vi nedladdningslänk till din mobil! Supersmidigt.
Ange telefonnummer
Kontrollera telefonnummer och försök igen.
Vi samarbetar med