Vad innebär det att lista sig på en vårdcentral?

Att lista sig innebär att du väljer en särskild vårdcentral för dina vårdkontakter. Du kan välja vilken vårdcentral som helst i hela Sverige och har rätt att byta när som helst. Det finns en mängd olika skäl att lista sig, det kan handla om service, läge, kompetens på vårdcentralen, vårdcentralens tillgänglighet eller att man gillar en specifik läkare. Tanken är att du genom att lista dig kan få ökad kontinuitet i din vård, med möjlighet att få vård av samma vårdgivare över tid. Du bestämmer själv vad du tycker är viktigt hos en vårdcentral och gör ditt val baserat på det. Du kan också välja att inte vara listad på någon vårdcentral alls 

Hur gör jag för att lista mig?

För att lista dig hos Doktor.se kan du använda Doktor.se appen. Du kan också lista dig genom att logga in på 1177 och välja en vårdcentral. Ett tredje alternativ är att kontakta den vårdcentral du vill lista dig på så hjälper de dig. 

Välj Doktor.se som din vårdcentral.

Var finns en Doktor.se vårdcentral där jag kan lista mig?

Vi har vårdcentraler från Malmö i söder till Gällivare i norr.

Här hittar du en vårdcentral nära dig.

Kan jag lista om mig flera gånger?

Ja, du kan lista om dig så många gånger du vill.  

När ska jag inte lista mig på en vårdcentral?

Om du är nöjd med din nuvarande vårdcentral och vill fortsätta ha den som din primära vårdkontakt så ska du fortsätta att vara listad där och inte lista dig på en annan vårdcentral.  

Kan en vårdcentral säga nej till att jag listar mig?

Ja, vissa vårdcentraler har kö då de ej har resurser att ta emot fler patienter, du kan då få en köplats för att lista dig. Kön är baserad på turordning och det påverkar ej om du varit patient där tidigare.  

Är det obligatoriskt att lista sig hos Doktor.se för att få tillgång till digital vård?

Om du bor i Region Stockholm måste du vara listad på en av våra vårdcentraler för att få tillgång till digitalvård. Att söka digitalvård i Stockholm är då också kostnadsfritt.
Om du bor i någon annan region kan du söka digitalvård oavsett om du är listad på en av våra vårdcentraler eller inte.

Kan jag vara listad på flera vårdcentraler samtidigt?

Nej, du kan bara vara listad på en vårdcentral i taget. Det betyder att om du listar dig på en ny vårdcentral så kommer du inte längre vara listad på din gamla vårdcentral.  

Om jag inte blir nöjd, kan jag gå tillbaka till min gamla vårdcentral?

Ja absolut, du kan lista om dig flera gånger. Däremot kan det vara kö för att lista sig på vissa vårdcentraler. Du har inte förtur för att du varit listad där tidigare. Om det är kö kan det ta tid innan du får en plats på din gamla vårdcentral igen. 

Kan jag lista mig var jag vill, även om det till exempel är långt hemifrån eller i en annan region?

Ja, enligt patientlagen har du rätt att välja vilken vårdcentral som helst i hela Sverige. Däremot får du själv bekosta resorna om du väljer en vårdcentral som ligger längre bort från ditt hem. 

Kostar det något att lista sig eller lista om sig?

Nej, det kostar ingenting. 

Kan jag få vård på en vårdcentral även om jag inte är listad på den?

Ja, enligt patientlagen har du alltid rätt att söka vård var du vill oavsett om du är listad eller ej. För bättre kontinuitet rekommenderas det dock att du listar dig på den vårdcentral som kommer vara ditt förstahandsval för att söka vård. Det är också den generella rekommendation från de olika regionerna i Sverige. 

Vad händer med min köplats till en vårdcentral om jag listar mig på en ny vårdcentral medans jag står i kö?

Då förlorar du din köplats och behöver ställa dig i kö igen om du vill lista dig på vårdcentralen. 

Blir jag automatiskt listad hos er om jag söker vård digitalt?

Nej, du förblir listad på din vårdcentral så länge du inte gör ett aktivt val att lista dig på någon av våra vårdcentraler. Ett sådant val sker mig BankID och är aldrig ett krav för att få digital vård. Majoriteten av våra patienter är listade på andra vårdcentraler.

  • Öppet alla dagar i veckan
  • 365 dagar om året
  • Direkt i mobilen
Skriv in ditt mobilnummer här så skickar vi nedladdningslänk till din mobil! Supersmidigt.
Ange telefonnummer
Kontrollera telefonnummer och försök igen.
Vi samarbetar med