Doktor.se

5 förändringar i brösten du bör känna till

19 Oktober, 2023 ・ 2 min
Medicinskt granskad
breast

Kvinnor som regelbundet undersöker sina bröst har lättare att upptäcka förändringar som bör kollas upp. Bröstcancer som upptäcks tidigt har bättre prognos. Här är tips på fem förändringar i brösten att hålla utkik efter.

Att brösten är lite ojämna och småknöliga är helt normalt. De förändras dessutom under menscykeln, och är som knöligast en vecka innan mensen kommer. Då kan de också kännas lite varmare och vara ömma. Som mjukast är brösten precis efter att mensen slutat.

I 50-årsåldern börjar brösten förändras, och blir mjukare i takt med att körtlarna i brösten tillbakabildas.

Om du regelbundet undersöker dina bröst lär du dig hur dina bröst brukar kännas. Det gör att du har lättare att märka om något förändras.

5 tecken att vara vaksam på

Förändringar att vara vaksam på är till exempel:

1. En ny knöl i bröstet.

2. Om huden ser annorlunda ut, till exempel synligare eller större hudporer.

3. Om det bildats en grop eller indragning i bröstet.

4. Sår som inte läker.

5. Att det kommer vätska ur bröstvårtan, som kan vara klar, brunaktig eller blodig.

Räcker det inte med mammografi?

Nej, rekommendationen är att både gå på mammografi och att själv undersöka brösten. Metoderna kompletterar varandra. Ungefär var tionde bröstcancer upptäcks inte av röntgenbilder, utan av kvinnan själv. Den egna undersökningen är viktig för att hitta tumörer så tidigt som möjligt.

Här kan du läsa mer om självundersökning av brösten och hur du gör.

Missa inte vårt nyhetsbrev!

Få hälsotips och forskningsrön – direkt i din inkorg. Allt innehåll är skrivet av medicinjournalister, och granskat av våra läkare.

Genom att ange din e-post godkänner du våra villkor och sekretesspolicy, samt att ta emot e-post som innehåller marknadsföring från Doktor.se.
19 Oktober, 2023