Doktor.se

7 vanliga påståenden om urinvägsinfektion – stämmer de?

1 Februari, 2024 ・ 3 min
Medicinskt granskad

Urinvägsinfektion drabbar de flesta kvinnor någon gång i livet. Det är också något många har åsikter om, till exempel att du borde dricka tranbärsjuice och inte sitta kallt. Men har det egentligen någon betydelse? Vi reder ut vad som egentligen stämmer.

Filip Saxena är läkare på Doktor.se och har behandlat många kvinnor med urinvägsinfektion. Här kommenterar han några vanliga uppfattningar om urinvägsinfektion, stämmer de verkligen?

1. Det hjälper att dricka mycket vatten

Ja, det stämmer att det är bra att dricka mycket vatten när du har urinvägsinfektion. Det gör att du bildar mer urin och kissar oftare. När du kissar sköljs bakterier i urinblåsan ut. Men jag ska också tillägga att det är ett råd baserat på praktisk erfarenhet. Jag tror inte någon har forskat på detta.

2. Om du kissar efter sex förebygger du urinvägsinfektion

Ja, det är något vi rekommenderar. Särskilt för kvinnor som får urinvägsinfektion väldigt lätt. Om det finns några bakterier vid urinvägsmynningen så sköljs de bort på det här sättet.

3. Det hjälper att dricka sura drycker

Nej, det finns inget vetenskapligt stöd för att detta kan fungera som behandling vid urinvägsinfektion. Dessutom är det inte bra för tänderna att smådricka sura drycker hela dagen.

Få hjälp direkt vid urinvägsinfektion

Om du tror att du har drabbats av urinvägsinfektion kan du snabbt få hjälp i appen via videosamtal eller chatt.

4. Tranbärsjuice kan hjälpa mot urinvägsinfektion

Nej, möjligen förebygga. Tranbärsjuice hjälper inte mot en pågående infektion. Däremot finns ett ämne i tranbär som kan förhindra att bakterier fäster vid blåsans vägg, vilket skulle kunna förebygga urinvägsinfektion. Om det sedan fungerar i praktiken är en annan sak. Forskningen på området pekar åt olika håll, och för att få effekt behöver du få i dig stora mängder tranbär. En del tycker att det hjälper, och det är inte skadligt att prova. Om du besväras av återkommande urinvägsinfektioner finns det annan behandling vi kan hjälpa dig med.

5. Du behöver inte behandling om du får urinvägsinfektion

Både ja och nej. De flesta kvinnor som har urinvägsinfektion får lindriga besvär som minskar successivt och försvinner inom en vecka utan behandling. Men för en del försvinner inte infektionen, och besvären blir svårare. Då kan det behövas behandling, ofta med antibiotika. Sen är det en del grupper som har större risk för allvarlig infektion, och därför alltid ska söka vård om de får symtom på urinvägsinfektion. Det gäller när det drabbar män, barn eller kvinnor som är gravida eller ammar.

6. Du får urinvägsinfektion om du sitter kallt

Det här är en svår fråga. Vad jag vet finns det ingen som forskat på det, och det är inte helt enkelt att se logiken i varför det skulle vara så. Däremot är det många patienter som upplever att de får besvär av att sitta kallt. Det är inte heller så skönt, så jag skulle rekommendera att du undviker det om du tycker att det ger dig besvär.

7. Du kan ha urinvägsinfektion utan att veta om det

Ja, det kan finnas bakterier i urinen som inte ger besvär. Det kallas för tyst infektion och är vanligast hos äldre kvinnor. I de flesta fall behöver den inte behandlas.

Om du tror att du har drabbats av urinvägsinfektion kan du få läkarhjälp inom 30 minuter via vår tjänst urinkollen.se*. Vill du hellre prata med en läkare i vår app? Öppna appen, och välj kategori Urinvägsbesvär.

* Gäller dig som är minst 15 år.

Missa inte vårt nyhetsbrev!

Få hälsotips och forskningsrön – direkt i din inkorg. Allt innehåll är skrivet av medicinjournalister, och granskat av våra läkare.

Genom att ange din e-post godkänner du våra villkor och sekretesspolicy, samt att ta emot e-post som innehåller marknadsföring från Doktor.se.
1 Februari, 2024