Akut blodbrist – vården vädjar till blodgivare

Brist på blodgivare
Den snabba spridningen av omikron-varianten har lett till akut blodbrist i många regioner. Mer blod behövs för att kunna upprätthålla akutsjukvård och utföra planerade operationer.

Den snabba smittspridningen på grund av omikron-varianten har direkt och indirekt lett till en akut blodbrist i många regioner.

För att kunna lämna blod måste blodgivaren ha varit helt frisk i två veckor. Dessutom har många friska passat på att ta sin tredje dos, vilket gör att blodgivaren måste vänta en vecka för att kunna lämna blod igen. En del är friska själva, men sitter i karantän eftersom andra i hushållet har symtom.

Allt detta sammantaget har lett till att många blodgivare har bokat av sina tider och av olika skäl fått avstå från att lämna blod just nu. Det kan få till följd att planerade operationer behöver ställas in, och kan i förlängningen ge svårigheter för akutsjukvården.

Flera regioner vädjar till friska blodgivare att höra av sig för att boka en tid att lämna blod. Om du vill bidra med blod behöver det ha gått en vecka sedan vaccination och att du varit frisk de senaste två veckorna.

För mer information besök geblod.nu

Vill du få vårt nyhetsbrev?

  • Öppet alla dagar i veckan
  • 365 dagar om året
  • Direkt i mobilen
Skriv in ditt mobilnummer här så skickar vi nedladdningslänk till din mobil! Supersmidigt.
Ange telefonnummer
Kontrollera telefonnummer och försök igen.
Vi samarbetar med