Doktor.se

Bästa solskyddet för de minsta

28 Maj, 2024 ・ 2 min
Medicinskt granskad
En bebis kryper i gräset med solhatt som skydd mot solen.

Vad ska jag tänka på vad gäller solkräm för små barn? Och varför är det viktigt att skydda barnens hud från solljus? Vår BVC-sköterska Susanne Bergström från Doktor.se i Norrtälje svarar på frågor om barn och solande.

Varför är det viktigt att skydda barnens hud från solljus?

Barn har känsligare och tunnare hud än vuxna. De har heller inte lika mycket pigment, vilket gör att de bränner sig lättare. Barn under ett år bör därför inte vistas i direkt solljus.

Hur skyddar jag barn bäst mot solen?

En del blir rädda för att gå ut när det är sol, och det behöver du inte vara. Du kan vara absolut vara ute. Det är bra att tänka på att:

  • vistas i skugga, eller ha parasoll

  • skydda barnets hud med kläder och solhatt. Välj gärna en hatt som skyddar nacken också.

  • använda solkräm som ett komplement, framför allt för hud som inte är täckte av kläder, till exempel ansikte och händer.

  • smörj in solkräm i god tid, gärna in en liten stund innan ni ska gå ut, och använd rikligt med kräm. 

  • helst undvika att vara ute alltför långa stunder när solen är riktigt stark.

Vilken solkräm är bäst för barn?

Det bästa är att välja bland de krämer som är speciellt anpassade för barn. Det är produkter som har mycket hög solskyddsfaktor, bra skydd mot både UVA- och UVB-strålning och är vattenfasta.

Vad ska jag göra om barnet ändå bränt sig i solen?

Då ska man undvika solen helt och stanna inne under några dagar. Kylbalsam kan lindra svedan och ibland om det gör ont eller kliar kan man använda en mild receptfri kortisonkräm. Kontakta BVC eller Hälsocentralen om du känner oro eller inte vet hur du ska göra.

Vad gäller för barn med mörk och melaninrik hud?

För barn med mörkare hudtyper gäller samma sak, att undvika direkt solljus och använda kläder och solhatt.

Läs mer om att välja rätt solskyddsmedel.

Om du vill ha råd och stöd när det gäller ditt barn kan du alltid vända dig till din BVC. Doktor.se har BVC och vårdcentraler på ett flertal orter i landet. Läs mer och hitta din BVC och vårdcentral.

Missa inte vårt nyhetsbrev!

Få hälsotips och forskningsrön – direkt i din inkorg. Allt innehåll är skrivet av medicinjournalister, och granskat av våra läkare.

Genom att ange din e-post godkänner du våra villkor och sekretesspolicy, samt att ta emot e-post som innehåller marknadsföring från Doktor.se.
28 Maj, 2024

Fler artiklar om barns hälsa

Här hittar du våra artiklar där vi skriver om det senaste inom sjukvård, hälsa och medicin.