Doktor.se

Checklista för ditt sommarapotek

16 Juni, 2023 ・ 3 min

Det är dags att börja förbereda packningen inför midsommarfirande och semester. För njutbara sommardagar kan det vara värt att förbereda ett sommarapotek som ryms i en necessär. Här finns 10 tips på vad som kan ingå.

Ett sommarapotek kan sättas ihop på olika sätt beroende på vilka aktiviteter semestern innehåller. Tänk igenom vad du ska göra och vilka åkommor som skulle kunna bli aktuella. Ska du gå långt? Då är skavsårsplåster en bra investering. Lever du skärgårdsliv i fästingområden? Se över din vaccination och packa ner fästingplockare och fästingmedel. Går resan utomlands? Då är det kanske värt att ta med magsjuketabletter. Har du små barn? En liten tub bedövningssalva lindrar vid små stick och sår. Med rätt planering ökar du chansen att semestern går smidigt trots vanliga sommarplågor.

10 tips för ditt sommarapotek

Här är tips på produkter som kan underlätta sommarens resor och utflykter:

 • Solskydd. Tänk på att välja produkter med tillräckligt hög solskyddsfaktor och som skyddar mot både UVA- och UVB-strålning.
  Läs mer hur du väljer rätt solskydd.

 • After sun, kylbalsam eller kylande gel. Kom ihåg att återfukta huden med hudkräm efter soliga dagar, och ta gärna med kylbalsam eller en kylande gel om huden blivit bränd.

 • Smärtstillande och febernedsättande läkemedel. En karta tabletter är lättast att packa ner, om det fungerar för alla. Tänk på att packa med olika styrkor om det behövs. Det finns också munsönderfallande tabletter som kan tas utan vatten när du är på resande fot.

 • Bedövande gel. Finns att köpa i en liten tub på apotek, och innehåller ett bedövningsmedel som ger smärtlindring vid små sår och bett.

 • Kortisonkräm. Går att köpa receptfritt i form av en liten tub med kräm som lindrar klåda och inflammation. Bra att ha till exempel vid bett av knott, myggor eller getingar.

 • Pincett och fästingplockare. Det går att ta bort fästingar med fingrarna, men en fästingplockare tar liten plats och kan vara bra att ha. Likaså är en pincett praktisk för att få bort små stickor.

 • Mygg- och fästingmedel. Om du kommer vistas i mygg- eller fästingrika miljöer.

 • Plåster, kompresser, gasbinda, tejp. Plåster i blandade storlekar för olika sorters sår har en given plats i sommarapoteket. Kompresser, gasbinda, och tejp kan vara bra vid aktiviteter där det finns risk för större sår eller skrapsår. Steristrips är små tejpbitar som kan användas för att tejpa ihop glipande sår.

 • Skavsårsplåster som lindrar och underlättar läkning vid blåsor och skavsår. Sätt gärna på redan när du börjar känna skav, innan det gått för långt.

 • Egna mediciner. Glöm inte att packa eventuella läkemedel du själv använder.

Extra tips vid utlandsresor

Om du reser utomlands under semestern kanske du även vill packa ner något av följande:

 • Magsjuketabletter. Tabletter som stoppar och motverkar vätskeförlust om du råkar ut för tillfällig akut diarré.

 • Allergitabletter med antihistamin. Kan användas mot allergi och lindrig klåda. Det är till exempel vanligt att reagera starkare på myggbett utomlands, något som kan förebyggas med allergitabletter.

 • Handsprit. Finns både i småflaskor och som våtservetter.

Förnya ditt recept direkt i vår app

Behöver du påfyllning av din receptbelagda medicin inför resan? Du kan förnya de flesta recept direkt i vår app.
Här förnyar du ditt recept.

Missa inte vårt nyhetsbrev!

Få hälsotips och forskningsrön – direkt i din inkorg. Allt innehåll är skrivet av medicinjournalister, och granskat av våra läkare.

Genom att ange din e-post godkänner du våra villkor och sekretesspolicy, samt att ta emot e-post som innehåller marknadsföring från Doktor.se.
16 Juni, 202316 Juni, 2023