Doktor.se

Då bör du söka vård mot långvarig hosta

17 Januari, 2024 ・ 2 min
Man som hostar

Hosta är ett vanligt symtom som kan hålla på ett par veckor efter en förkylning. I de flesta fall går hosta över av sig själv. Men om den inte gör det, är det en god idé att söka vård för att kolla upp vad det kan bero på. Här listar vi när du bör söka vård för hosta.

Hosta är ett vanligt symtom, och det kan bero på många olika saker. Förkylning och andra luftvägsinfektioner är vanliga orsaker. I ovanliga fall är hosta ett tecken på en allvarlig sjukdom, och därför är det bra att se till att få en extra koll av långvarig hosta.

Gå inte längre än tre veckor

Om du har hosta som inte ger med sig eller får svåra besvär bör du söka vård. Sök vård om något av följande stämmer in:

  • om du har hosta och svårt att andas

  • om du har hosta och haft feber längre tid än fyra dygn

  • om du tror att du har kikhosta och umgås nära barn som är yngre än ett år

  • om du tror att du har kikhosta och är gravid (efter vecka 27)

  • om du hostar upp blod

  • om du har hosta som inte gett med sig efter tre veckor.

Sök vård för långvarig hosta

Få råd och hjälp vid långvarig hosta. Snabb hjälp i appen via videosamtal eller chatt.

Vad hjälper mot hosta?

Rethosta som kliar i halsen kan lindras av att du dricker vatten, tar en sugtablett eller andas in frisk luft. Hosta på grund av att snuva rinner ner och irriterar svalget kan också bli bättre av att dricka mycket vätska. Avsvällande nässpray kan också hjälpa. Hosta som gör det svårt att sova kan lindras om du sover med huvudet högt, till exempel med hjälp av en kudde under madrassen eller genom att höja upp huvudänden av sängen. Det finns också receptfria läkemedel mot hosta på apoteket, som du kan prova.

Läs mer om hosta. Om du har frågor kring din hosta, eller har hosta som inte lindras av receptfria läkemedel kan du kontakta Doktor.se via appen, eller på någon av våra vårdcentraler.

Missa inte vårt nyhetsbrev!

Få hälsotips och forskningsrön – direkt i din inkorg. Allt innehåll är skrivet av medicinjournalister, och granskat av våra läkare.

Genom att ange din e-post godkänner du våra villkor och sekretesspolicy, samt att ta emot e-post som innehåller marknadsföring från Doktor.se.
Ewa Lundborg - Doktor.se17 Januari, 2024Filip Saxena, chefläkare - Doktor.se