De flesta som är 80 år eller äldre bör fylla på med en dos vaccin mot covid-19 även i vår. Vaccineringarna kommer rullas ut under april. Även personer som är 65 år eller äldre och har daglig hjälp med omsorg bör vaccinera sig. Vad gäller andra riskgrupper, till exempel personer med sänkt immunförsvar, finns ingen generell rekommendation just nu. De personerna för en dialog med sin läkare och får individuellt anpassade råd om vaccin behövs eller inte.
De 80-plussare som fått vaccin under hösten 2023 och dessutom fått bekräftat att de haft covid-19 efter den 1 oktober kan avstå från sin vaccindos under våren. De kan ta nästa dos till hösten.
Covid-19 – ett lurigt virus
Läkarna fick tidigt i pandemin många tecken på att covid-19 är ett lurigt virus som påverkar kroppen på oväntade sätt jämfört med influensa eller andra luftvägsvirus. Ett sådant exempel är att viruset ökar risken för blodproppar, något som låg bakom många av dödsfallen tidigt under pandemin.
Ett annat exempel är att covid-19 snabbt kan ge syrebrist, och att det inte alltid märks. Patienter kan känna sig pigga och stabila men ha livshotande låg syremättnad.
Som helhet beter sig covid-19 virus inte som ett typiskt luftvägsvirus, och kan ge långvariga följder utöver infektionen i sig.
Vaccin kan skydda mot följdsjukdomar
Eftersom covid-19 också kan ge komplikationer efter infektionen finns flera fördelar med att ta vaccin. En studie i höstas visade att covid-vaccin minskar risken att drabbas av postcovid, som typiskt ger långvarig extrem trötthet, hjärndimma och en rad andra symtom.
Det finns också flera studier som visar att det kan finnas ett samband mellan covid-19 och en ökad risk för såväl ledsmärta och fibromyalgi som automimmuna reumatiska sjukdomar, till exempel reumatoid artrit (RA). Risken tycks högst bland personer som varit svårt sjuka i covid-19.
Finns vaccin för andra grupper
De grupper som rekommenderas vaccin prioriteras när vaccineringen sätter igång. Men även andra kan få tillgång till vaccin om de själva vill. Det kan till exempel handla om personer som ofta träffar personer som har högre risk att bli svårt sjuka. Hanteringen kan se olika ut i olika regioner, så det bästa är att fråga på den ort där du bor.