Region Halland varnar för att det just nu verkar finnas mycket kikhosta i omlopp. Det finns flera konstaterade fall senaste två veckorna, och det finns ingen uppenbar koppling mellan de smittade personerna. Gravida och föräldrar med bebisar som är yngre än sex månader bör vara extra uppmärksamma på svår hosta.
Ofta vuxna som smittar barn
Kikhosta är mycket smittsam även vid lindriga symtom, och det är ofta vuxna som inte vet att de har kikhosta som smittar barn. Gravida rekommenderas att ta vaccin under graviditeten för att barnet ska ha ett skydd från födseln.
Vaccin mot kikhosta ingår i det allmänna vaccinationsprogrammet för barn, och fylls på flera gånger under uppväxten. Vaccinationen skyddar mot sjukdom i ungefär sex till sju år. Genomgången infektion ger ett skydd i ungefär 15 år. Mellan 1979 och 1996 vaccinerades inte barn mot kikhosta, eftersom det vaccin som fanns då inte gav ett tillräckligt skydd. Mellan1996 och 2014 har 12 barn dött på grund av kikhosta.
Barn kan få svårt att andas
Tiden från smitta till symtom är vanligen en till två veckor, men kan ta upp till tre veckor. Kikhosta är en långdragen infektion och börjar som en vanlig förkylning. Den fasen varar i en till två veckor, och personen är då mycket smittsam.
Förkylningen övergår sen till kraftig hosta med kikningar. Barn kan få svårt att andas (kikna) och bli blå i ansiktet av syrebrist. Hostattacker avslutas ofta med att barnet hostar eller kräks upp slem. Efter ytterligare några veckor klingar symtomen av. Hos vuxna är det vanligaste symtomet långvarig hosta.
Då ska du söka vård
Sök vård om:
Du misstänker att du själv eller ditt barn har kikhosta, eller har smittats med kikhosta.
Du eller ditt barn har hostat i minst tre veckor, och hostan blir inte bättre.
Du som vuxen haft hosta i minst två veckor och umgås nära med ett spädbarn.
Du är gravid efter vecka 27 och hostat mer än två veckor.
Sök vård akut om du har ett barn som är yngre än sex månader som har hosta med kikningar. Detsamma gäller om du har barn med astma eller svåra sjukdomar som gör att det tål infektioner sämre, till exempel nedsatt immunförsvar.
Så behandlas kikhosta
Kikhosta orsakas av bakterien Bordella pertussis. För att veta om det rör sig om kikhosta kan läkare ta ett prov i luftvägarna, eller göra en bakterieodling. För de flesta vuxna och äldre barn går kikhosta över av sig själv, även om det kan bli en långdragen infektion.
Spädbarn som drabbas av kikhosta bör vara under observation på sjukhus när hostan är som värst, och kan vid behov få behandling för att underlätta andningen.
Antibiotika kan lindra sjukdomsförloppet om behandlingen startas tidigt. Det kan också minska risken för att smittan sprids, vilket är särskilt viktigt för familjer med spädbarn.
Du kan läsa mer om symtom och behandling i vår faktatext om kikhosta.