Doktor.se

Förbered mustaschen för Movember

21 Oktober, 2022 ・ 3 min
Medicinskt granskad

Movember är en kampanj som inträffar i november varje år för att uppmärksamma prostatacancer, testikelcancer och självmord – tre viktiga orsaker till att män dör för tidigt.

Initiativet Movember startade i Australien 2003 av två vänner som tillsammans lyckades värva 30 män till att odla mustasch månaden ut. Sedan dess har rörelsen blivit global, engagerat över sex miljoner deltagare och dragit in stora summor till forskning.

Få män att prata – och förhindra självmord

Movember handlar bland annat om att förhindra självmord. Att våga prata om det som är svårt och jobbigt är en viktig del i det. Kvinnor pratar ofta om jobbiga saker som händer, medan män i högre utsträckning håller tankarna inom sig. En del vill kanske inte tynga sin omgivning. Andra är bara ovana vid att ha den typen av samtal. Många män väljer också att hantera stress, press och jobbiga tankar genom att dricka alkohol. Då är det viktigt att omgivningen hjälper till och visar att det är ok att prata om det som är jobbigt.

Här följer 5 tips på vad du kan göra för att öppna upp för svåra samtal:

  • Fråga. Våga fråga hur dina nära mår. Nöj dig inte med svaret att allt är bra när du känner på dig att det inte är det. Visa att du har märkt att det inte verkar bra, och att du verkligen vill veta hur det är.

  • Hitta bra tillfällen. Tänk efter när du tror att personen är mest mottaglig för att prata. Kanske är det lättare under en promenad eller när ni gör något tillsammans.

  • När du frågat, var uppmärksam, lyssna och visa att du förstår. Håll dig kvar i lyssnandet utan att leverera råd eller lösningar. Ställ följdfrågor så att du ger utrymme för personen att fortsätta öppna upp.

  • Hör av dig igen. Följ upp tidigare samtal och fortsätt att höra av dig även om personen inte svarar direkt.

  • Sök professionell hjälp. Många människor, och män i synnerhet, håller ofta problem för sig själva alltför länge. Vid nedstämdhet som varat i flera veckor kan du uppmuntra till professionell hjälp via vårdcentral, ungdomsmottagning, psykiatrisk mottagning eller vår app Doktor.se. Öppna app

Om du har en vän eller närstående som mår riktigt dåligt, och du känner dig orolig att personen ska ta sitt liv – våga prata om det också. Du kommer inte att få någon att begå självmord för att du ställer frågan. Tvärtom kan det vara en väg ut ur riktigt mörka tankar, och öppna upp för att våga söka professionell hjälp.

Missa inte vårt nyhetsbrev!

Få hälsotips och forskningsrön – direkt i din inkorg. Allt innehåll är skrivet av medicinjournalister, och granskat av våra läkare.

Genom att ange din e-post godkänner du våra villkor och sekretesspolicy, samt att ta emot e-post som innehåller marknadsföring från Doktor.se.
21 Oktober, 2022