Doktor.se

Fortfarande många sjuka av RS-virus

12 November, 2021 ・ 2 min
Medicinskt granskad

RS-säsongen som vanligtvis börjar efter nyår startade i år redan efter skolstarten. Det är fortfarande hög belastning på sjukhus och närakuter, och föräldrar uppmanas därför att fortsätta skydda de minsta och undvika smitta.

Som vi tidigare skrivit om har vi haft en rekortidig RS-säsong vilket lett till att barnsjukhus och närakuter vårdat ovanligt många barn tidigt under hösten.

Folkhälsomyndighetens senaste statistik visar att spridningen av RS-virus ökat kraftigt hela hösten, och i slutet av oktober var säsongen fortfarande i hög fart. Nu finns för första gången tecken på ett något minskat antal fall bland barn under fem år, men säsongen är inte över.

Föräldrar uppmanas att fortsätta skydda de minsta

Trycket på barnsjukhus och närakuter är fortsatt högt. Föräldrar uppmanas därför att skydda de minsta barnen från att smittas. Här är några råd för att skydda nyfödda barn från att smittas. Om barnet är för tidigt fött finns extra anledning att vara försiktig.

  • Tvätta händerna ofta och noggrant.

  • Håll avstånd till andra och undvik platser med folksamlingar, som kollektivtrafik, mataffärer eller köpcentrum.

  • Om ni träffar personen utanför familjen, håll strikt på att undvika personer med symtom på infektion.

  • Om någon i familjen får symtom på förkylning eller luftvägsinfektion, försök om möjligt att hålla personen undan från spädbarnet.

  • Låt syskon vara hemma från förskolan de första månaderna, om det är möjligt. I de flesta fall är det syskon som smittats på förskolan som överför infektionen.

Här kan du läsa mer om RS-virus och när du bör söka vård. Om ditt barn insjuknar är det viktigt att hålla koll på barnet, och söka vård om barnet visar tecken på att må riktigt dåligt.

På Folkhälsomyndighetens hemsida kan du läsa en sammanfattning av den senaste RSV-rapporten.

Läs sammanfattning här.

Missa inte vårt nyhetsbrev!

Få hälsotips och forskningsrön – direkt i din inkorg. Allt innehåll är skrivet av medicinjournalister, och granskat av våra läkare.

Genom att ange din e-post godkänner du våra villkor och sekretesspolicy, samt att ta emot e-post som innehåller marknadsföring från Doktor.se.
12 November, 2021