Doktor.se

Fysisk träning – ett sätt att föryngra hjärnan

17 Oktober, 2019 ・ 3 min

Hjärngymnastik var ett uttryck mellanstadielärare slängde sig med under 1990-talet. Nu är det tillbaka, i ny skepnad.

Fysisk träning är inte bara ett sätt att bli stark eller gå ner i vikt – det är också ett sätt att stärka hjärnan. En rad studier har de senaste åren pekat på att fysisk träning föryngrar hjärnan, förbättrar minnet, lindrar stress och motverkar depression.
– När vi rör på oss slår hjärtat snabbare än när vi vilar och musklerna behöver då mer blod. Hjärnan får också mer blod, ungefär 20 procent. Det gör att hjärnan får mer syre och näring. Det är förmodligen anledningen till att den fungerar bättre på kort sikt; att man blir mer kreativ och får mer koncentration säger Anders Hansen till Expressen Hälsoliv.
Samtidigt listar tidningen fyra anledningar till att träna fysiskt för hjärnans skull:

1. Förebygger depression
En rad forskningsrapporter – från American Journal of Psychiatry till Karolinska institutet – har kartlagt sambandet mellan fysisk aktivitet och depression. I en brittisk studie publicerad av Jama Psychiatry har över 600 000 personers vanor legat till underlag för slutsatsen. Samtidigt har Karolinska institutet i Stockholm slagit fast att träning kan vara lika effektivt mot depression som medicin och terapi.

2. Stärker självförtroendet
Ett sätt att stärka självförtroendet, bygga tilliten till den egna förmågan, är fysisk träning. Det som börjar på gymmet med ett styrkepass för kroppen kan landa i att ge mervärde för flera delar av livet.
– Över tid kan man se att det här gör att man blir lite med nöjd med hela sig själv, att man får bättre generell självkänsla, säger hälsoforskaren Magnus Lindwall till tidningen.

3. Sänker stressnivåerna
Fysisk aktivitet höjer stresshormonet kortisol, samtidigt sjunker det till lägre nivåer efter avklarat träningspass. Ju mer du tränar desto lägre blir dessutom stresspåslaget vid ansträngning. 45 minuter tre gånger i veckan räcker för tydliga resultat.
– Man reagerar med mindre och mindre kortisolökning ju mer man tränar. Sedan när man blir stressad av andra orsaker än fysisk aktivitet så reagerar man inte med samma kortisolökning, förklarar Anders Hansen.

4. Föryngrar hjärnan
Den fysiska träningens inverkan på hjärnan tycks aldrig ta slut. Det mest häpnadsväckande: delarna av hjärnan som krymper med åldern – däribland hippocampus – kan både bevaras och repareras med fysisk träning. I en forskningsrapport publicerad av amerikanska The National Center for Biotechnology Information stärktes tesen ytterligare. 120 deltagare delades in i två grupper där den ena stretchade och den andra promenerade raskt. Resultatet: Hos de promenerande deltagarna hade hippocampus växt istället för att ha krympt.
– De här resultaten indikerar att konditionsträning skyddar hjärnan och att det inte är meningslöst att påbörja en träningsrutin senare i livet, förklarade en av forskarna.

Missa inte vårt nyhetsbrev!

Få hälsotips och forskningsrön – direkt i din inkorg. Allt innehåll är skrivet av medicinjournalister, och granskat av våra läkare.

Genom att ange din e-post godkänner du våra villkor och sekretesspolicy, samt att ta emot e-post som innehåller marknadsföring från Doktor.se.
17 Oktober, 2019