Doktor.se

Dags att tackla pollensäsongen

6 April, 2020 ・ 3 min

Kliande hals, rethosta och en evigt rinnande snuva. Här är våra bästa tips i kampen mot pollenallergin.

Redan i januari kunde en del av oss känna av de klassiska allergisymptomen. Och nu, när våren gör entré och många njuter av den efterlängtade solen, kämpar runt 30 procent av befolkningen med rinnande snuva, trötthet och kliande ögon och hals. När du som allergiker träffar på allergenet, det vill säga pollenkornen, ger symptomen sig till känna nästan omedelbart genom just nästäppa, rinnande, klart sekret från näsan och nysningar, rodnad, svullnad i ögonensamt klåda i gommen och halsen.
– Ibland kan man också få astmatiska symptom med trånghetskänsla i luftrören, pip från luftrören när man andas ut och hostar. Vissa känner sig trötta eller får huvudvärk. Man kan även få utslag eller eksem, förklarar Malena Wengberg, läkare på Doktor.se.

Så hur hanterar man säsongen på bästa sätt? För det första, se till att vara väl förberedd. Genom att börja använda allergimedicin redan innan symptomen har uppkommit minimerar du reaktionen.
– Nässpray med kortison har ofta bra effekt som man kan börja med i god tid före pollensäsongen. Det går att kombinera olika typer av lokala preparat för att få mer effekt, tipsar Malena Wengberg.
Det finns också olika receptfria allergitabletter.
– Prova antihistamin-preparat, exempelvis Livostin och ögondroppar med så kallade kromoner, såsom Lomudal och Lecrolyn. Kombinera och prova dig fram, säger Malena Wengberg.

När symptomen väl brutit ut finns flera verktyg att ta till för att tackla detta envisa frömjöl. Ett är att skölja näsan med koksaltlösning. På så sätt spolar du bort irriterande ämnen och sekret från slemhinnan, vilket kan lindra den allergiska reaktionen. Skölj med koksaltsköljningen morgon och kväll före medicinering och vid behov. Ett annat sätt är det mest självklara när det kommer till allergier, men i fallet pollen kanske det mest omöjliga: undvik att komma i kontakt med det du är allergisk mot. Håll koll på pollenprognosen via exempelvis pollenkoll.se och pollenrapporten.se och välj dina utetider.
– Pollenhalterna är som lägst morgon och kväll, så planera utomhusaktiviteter efter det om det är möjligt, tipsar Malena Wengberg.

Försök låta hemmet bli en fristad. Öppna inga fönster, framför allt under dagtid och vid soligt varmt väder. Undvik att vädra eller torka lakan, kläder och andra textilier utomhus eftersom fuktiga tyger gärna samlar på sig pollen. Städa sovrummet och byt lakan ofta. Se också till att inte råka dra med dig pollen in när du varit ute.
– Duscha, inklusive håret, när du kommer hem och byt kläder. Pälsdjur kan ta med sig mycket pollen in i pälsen, så duscha eller borsta ur deras päls innan det går in.

Slutligen, se till att du inte utsätter dig för extra påfrestningar som dammiga miljöer, starka dofter och pollentäta miljöer som kan reta dina slemhinnor. Förhoppningsvis kan du med dessa råd minimera besvären och faktiskt njuta av det bästa med att våren äntligen är här.

TIPS!
Appen Pollenkoll ger matnyttig information om pollenallergi och dagsaktuella pollenprognoser.

Gör din egen nässköljning
Du kan enkelt göra din egen nässköljning genom att blanda en struken sked vanligt bordssalt, utan jod (5 g), med en halv liter ljummet kranvatten. Häll eventuellt ner lite matolja i lösningen. Blandningen sköljer du genom näsan med en liten kanna eller spruta utan kanyl. Hjälpmedel, såsom nässköljaren Nasaline och nässköljningskannan Nasoklar, finns receptfritt på apotek.

Missa inte vårt nyhetsbrev!

Få hälsotips och forskningsrön – direkt i din inkorg. Allt innehåll är skrivet av medicinjournalister, och granskat av våra läkare.

Genom att ange din e-post godkänner du våra villkor och sekretesspolicy, samt att ta emot e-post som innehåller marknadsföring från Doktor.se.
6 April, 2020