Doktor.se

Så lindrar du din magkatarr

13 Januari, 2020 ・ 2 min

Smärta i övre delen av magen, halsbränna och illamående är några symptom på magkatarr. Här är några tips på hur du kan lindra dem.

Egentligen är ordet magkatarr ett samlingsnamn för en rad olika besvär kopplade till magen. Magkatarr kan uppstå om du ätit antiinflammatoriska tabletter, har ett högt intag av alkohol eller om du röker, men också om du lever ett stressigt liv. Långdragna besvär kan också bero på en bakterie i magen som heter helicobakter pylori. Vanliga symptom på magkatarr är sveda och smärta i övre delen av magen, uppstötningar och halsbränna, illamående, hunger och för tidig mättnadskänsla.

Här är några tips för dig med magkatarr:

1. Stress är en vanlig orsak till att magkatarr uppstår. Försöka stressa mindre och sova regelbundet. Avslappningsövningar har visat sig ha positiva effekter på magen.

2. Se över din kosthållning. Ät regelbundet, inte för stora måltider och inte strax innan läggdags. 

3. Försök undvika stark, fet, hårt stekt, rökt och alltför kryddad mat samt avstå från drycker som juice, kaffe och alkohol. 

4. Skippa alkoholen och tobaken.

5. Undvik antiinflammatoriska läkemedel.

Visste du att…
… 2005 års Nobelpris i medicin tilldelades Robin Warren och Barry Marshall för upptäckten att inflammation i magsäcken i de flesta fall orsakas av bakterien helicobacter pylori och inte, som man tidigare trodde, av stress och livsstil?

det finns två olika typer av magkatarr, akut och kronisk? Den akuta orsakas ofta av för högt intag av alkohol och smärtstillande läkemedel, och den kroniska av helicobacter pylori.

Missa inte vårt nyhetsbrev!

Få hälsotips och forskningsrön – direkt i din inkorg. Allt innehåll är skrivet av medicinjournalister, och granskat av våra läkare.

Genom att ange din e-post godkänner du våra villkor och sekretesspolicy, samt att ta emot e-post som innehåller marknadsföring från Doktor.se.
13 Januari, 2020