Gör nyttigare smoothies med 7 olika grönsaker

grönsaker som passar i smoothies
Ett bra sätt att få i sig en daglig dos grönsaker är att tillsätta dem i smoothies. Det ger mycket extra nyttigheter, och smakar lika gott som en vanlig smoothie.

Smoothie är ett perfekt mellanmål som dessutom är lätt att ha med sig. Rätt komponerad kan den bli ett effektivt sätt att få i sig både frukt och grönt. Många frukter och bär har så starka smakämnen att lite gröna blad eller grönsaker åker med utan att förändra smaken. Om du har grönsaksskeptiker i din närhet kan det vara värt att prova – märkte de ens någon skillnad?

7 grönsaker att testa i smoothies

Här är tips på grönsaker som du kan toppa upp dina smoothies med. Tänk på att undvika att blanda starkt färgade gröna och röda ingredienser, eftersom det blir en tråkig färg.

  • Spenat (färsk eller fryst) – passar bra tillsammans med fryst mango eller ananas, banan, gröna vindruvor och gärna lite färsk ingefära.
  • Grönkål (färsk eller fryst) – används på samma sätt som spenat. Beroende på hur kraftfull blender du har kan du behöva riva av de gröna bladen från de hårda stjälkarna.
  • Frysta gröna ärtor – passar bra med äpple, päron, äppelmust, mango och färsk ingefära.
  • Rödbeta (färsk eller färdigkokt) – passar bra tillsammans med frysta blåbär, hallon eller jordgubbar, dadlar och gärna lite färsk ingefära. Skala rödbetan och använd den rå i bitar, alternativt kokt. De färdigkokta rödbetor du kan köpa i affären är ett bra alternativ.
  • Tomat – tillhör inte det vanligaste i smoothie men är både läskande och uppiggande. Tomaten kan med fördel skållas i varmt vatten innan, för att sedan kylas och skalas innan den tillsätts.
  • Morot (färsk riven eller i bit) – passar bra tillsammans med apelsin, apelsinjuice, mango, äpple och jordgubbar.
  • Avokado – passar som ett lent, milt och krämigt tillägg i de flesta smoothies. Funkar med frukt, bär och grönsaker av alla färger. Om du har en riktigt kraftfull blender kan du använda avokadokärnan också.

Så blir din smoothie len och krämig

Om du har en kraftfull blender kan du tillsätta hårda grönsaker som färska morötter och ändå få en jämn och slät smoothie. Om du använder en stavmixer eller svagare blender kan du testa dig fram vad som fungerar bra att mixa. Börja i så fall med lättmixade alternativ som rivna morötter, frysta ärtor, avokado utan kärna, färdigkokt rödbeta eller halvtinad hackad spenat.

Nyttiga smoothies kan vara ett första steg mot mer hälsosamma kostvanor och ett bättre mående. Men ibland kan fler förändringar behövas. På våra vårdcentraler hos Doktor.se arbetar dietister som kan hjälpa dig med kostbehandling vid en rad olika sjukdomstillstånd.

 

Vill du få vårt nyhetsbrev?

  • Öppet alla dagar i veckan
  • 365 dagar om året
  • Direkt i mobilen
Skriv in ditt mobilnummer här så skickar vi nedladdningslänk till din mobil! Supersmidigt.
Ange telefonnummer
Kontrollera telefonnummer och försök igen.
Vi samarbetar med