Doktor.se

Håravfall – åtta orsaker till att du tappar hår

5 Maj, 2023 ・ 2 min

Alla tappar hår i perioder, men ibland rubbar balansen så att du tappar mer hår än det hinner växa ut nytt. Ärftlighet, kraftiga infektioner, stress och mineralbrist är några orsaker till håravfall.

Håret växer i ett cykliskt förlopp, där en del ramlar av varje dag och ersätts av nya hårstrån. Det märks vanligtvis inte så mycket, men ibland rubbas balansen så att du tappar fler strån än du hinner få nya.

Få hjälp vid manligt håravfall

Tappar du hår? Få snabb hjälp och behandling vid manligt håravfall via chatt, video eller röstsamtal. Öppet alla dagar.

Därför tappar du hår

Håravfall kan bero på många olika saker. I många fall växer håret tillbaka igen, men håravfall på grund av ärftlighet blir bestående.

Här är vanliga orsaker till håravfall:

 • Ärftlig benägenhet. Den vanligaste orsaken till att män blir mer tunnhåriga med åldern är ärftliga faktorer. Ärftligt håravfall kan också drabba kvinnor, men ger då oftare glest hår över hela huvudet snarare än hög panna.

 • Åldrande. Med ökande ålder har vi färre och färre aktiva hårsäckar, vilket gör håret tunnare.

 • Hormonförändringar. Det är vanligt att tappa hår i samband med graviditet, förlossning och vid klimakteriet. Håravfall är även vanligt vid underfunktion av sköldkörteln, hypotyreos.

 • Vissa sjukdomar kan ge håravfall, till exempel alopecia areata, ringorm.

 • Läkemedel. Håravfall kan uppkomma i samband med vissa behandlingar, som cancerläkemedel, läkemedel mot epilepsi, vissa blodförtunnande läkemedel.

 • Vitamin- och mineralbrist. Brist på viktiga vitaminer eller mineraler som järn, vitamin B12 eller folsyra kan ge håravfall.

 • Kraftiga infektioner. Efter en påfrestande infektion som covid-19 eller influensa är det vanligt att tappa håret. Håravfallet kan vara plötsligt och kraftigt och börjar ofta två eller tre månader efter infektionen. Håret växer sedan tillbaka.

 • Stressande livshändelser. Om du varit med om en fysisk eller känslomässig chock kan du tappa håret. Mönstret är ungefär som efter en kraftig infektion, och håret växer sedan tillbaka.

Få hjälp vid manligt håravfall

Tappar du hår? Få snabb hjälp och behandling vid manligt håravfall via chatt, video eller röstsamtal. Öppet alla dagar.

Håravfall – då bör du söka vård

Om du tappar mycket hår på ett sätt som du inte känner igen kan du prata med din läkare för att se vad det kan bero på, till exempel om du

 • tappar hår så du får kala fläckar på huvudet

 • tappar nästan allt hår

 • tappat mycket hår som inte växt tillbaka inom ett halvår

 • tappar hår och tror det kan hänga ihop med din läkemedelsbehandling.

Läs mer om håravfall här.

Missa inte vårt nyhetsbrev!

Få hälsotips och forskningsrön – direkt i din inkorg. Allt innehåll är skrivet av medicinjournalister, och granskat av våra läkare.

Genom att ange din e-post godkänner du våra villkor och sekretesspolicy, samt att ta emot e-post som innehåller marknadsföring från Doktor.se.
5 Maj, 2023