Doktor.se

Hjälp vid urinvägsinfektion

10 September, 2021 ・ 2 min
Medicinskt granskad

Urinvägsinfektioner är mycket vanliga. I de flesta fall behövs ingen behandling, utan det går över av sig själv. Du kan kontakta Doktor.se om du behöver råd och hjälp.

Urinvägsinfektion beror på att bakterier tagit sig in i urinröret, och är en mycket vanlig infektion. Det drabbar mer än hälften av alla kvinnor någon gång i livet.

Vanliga symtom är:

  • att behöva kissa ofta

  • att det gör ont att kissa, det kan svida och brännas

  • att det känns obehagligt i magen över urinblåsan

För kvinnor som inte är gravida behövs oftast ingen behandling. Du kan lindra besvären genom att dricka mycket vatten och lindra smärtan med receptfria läkemedel mot värk.

Vad kan jag göra för att slippa urinvägsinfektioner?

En del kvinnor får urinvägsinfektioner väldigt lätt. Det kan vara en period i livet, och är vanligt både bland äldre och yngre kvinnor. Här är några saker du kan göra själv som kan hjälpa:

  • Säkerställ att urinblåsan töms helt när du kissar. Det kan hjälpa att ställa dig upp en kort stund och sätta dig ner igen och kissa ut det sista.

  • Kissa efter att du haft sex.

  • Undvik att tvätta dig för ofta i underlivet, och använd milda produkter för att inte torka ut slemhinnorna, till exempel en mild olja istället för tvål.

  • Motverka torra slemhinnor genom att använda glidmedel eller fuktkräm avsedd för underlivet.

Vid återkommande problem med urinvägsinfektioner bör du söka vård för att få hjälp. En del behöver behandling i förebyggande syfte för att få bukt med problemen.

Läs mer om hur vi kan hjälpa dig med urinvägsinfektion här.

Missa inte vårt nyhetsbrev!

Få hälsotips och forskningsrön – direkt i din inkorg. Allt innehåll är skrivet av medicinjournalister, och granskat av våra läkare.

Genom att ange din e-post godkänner du våra villkor och sekretesspolicy, samt att ta emot e-post som innehåller marknadsföring från Doktor.se.
10 September, 2021