Doktor.se

Illaluktande flytningar kan vara bakteriell vaginos

5 Mars, 2021 ・ 2 min

Hos sexuellt aktiva kvinnor i fertil ålder är det vanligt att drabbas av bakteriell vaginos. Det ger bland annat problem med illaluktande flytningar. Det kan också öka risken för infektioner efter kirurgiska ingrepp i underlivet, och för tidig födsel.

Det finns bakterier i slidan hos alla kvinnor, och ska göra det. I vanliga fall dominerar de bakterier som anses ge en bra miljö i underlivet, till exempel mjölksyrebakterier. När underlivet mår bra brukar det finnas flytningar som luktar lite svagt syrligt, ungefär som yoghurt.

Högre pH kan slå ut goda bakterier

Slidan har ett pH-värde som brukar ligga runt 4,5, där mjölksyrebakterier trivs bra, men ibland kan värdet stiga. Det kan till exempel hända efter samlag utan kondom, eftersom sperma har högre pH-värde. Det kan rubba balansen i slidans bakterieflora så att minder gynnsamma bakterier tar över, vilket kan ge upphov till bakteriell vaginos. Det är vanligt att bakteriell vaginos ger mer symtom precis efter att du haft mens eller efter oskyddat sex.

Tips på vad du kan göra själv

Här finns tips på vad du kan göra för att minska risken för bakteriell vaginos:

  • Undvik att tvätta dig för ofta i underlivet, helst inte mer än en gång per dag

  • Använd milda och oparfymerade produkter till underlivet

  • Använd kondom när du har sex

  • Ha löst sittande kläder, och sov gärna utan underkläder

  • Duscha inte upp i slidan, det räcker med att rengöra de yttre delarna

Tänk på att om du är gravid eller ska göra ett kirurgisk ingrepp i underlivet bör du informera din läkare om du har bakteriell vaginos, eftersom det kan öka risken för komplikationer.

Läs mer om bakteriell vaginos.

Missa inte vårt nyhetsbrev!

Få hälsotips och forskningsrön – direkt i din inkorg. Allt innehåll är skrivet av medicinjournalister, och granskat av våra läkare.

Genom att ange din e-post godkänner du våra villkor och sekretesspolicy, samt att ta emot e-post som innehåller marknadsföring från Doktor.se.
5 Mars, 2021