Doktor.se

Kaffet som ger bäst hälsoeffekter

10 Oktober, 2022 ・ 2 min
Medicinskt granskad

Kaffedrickare har lägre risk att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar, och de lever längre. Det är känt sedan tidigare, och bekräftas återigen av en brittisk studie. Det som är nytt är att denna gång har forskarna också undersökt skillnader mellan olika sorters kaffe.

Att dricka upp till fem koppar kaffe dagligen kan kopplas till både lägre risk för att drabbas av hjärt- och kärlsjukdom och ett längre liv. Störst effekt har det att dricka två till tre koppar kaffe om dagen – det visar en ny brittisk studie. Hälsovinsterna var signifikanta för alla studerade kaffesorter, det vill säga ”vanligt” malet kaffe, snabbkaffe och till och med koffeinfritt kaffe.

Men det fanns också skillnader. Malet kaffe gav bättre hälsoeffekter, tätt följt av snabbkaffe som innehåller koffein. Koffeinfritt kaffe gav lägre insjuknande i hjärt- och kärlsjukdom som helhet, men skyddade inte mot hjärtarrytmier (oregelbunden hjärtrytm). Vad gäller hjärtarrytmier var 4–5 koppar koffeininnehållande kaffe om dagen den optimala dosen. Mer kaffe än så ökade istället risken för oregelbunden hjärtrytm.

450 000 personer deltog i studien

Den brittiska befolkningsstudien baseras på insamlade uppgifter från knappt 450 000 personer (UK Biobank). Medelåldern var 58 år, och lite mer än hälften var kvinnor. Personerna i studien har genom enkäter själva fått rapportera om de dricker kaffe, i så fall hur många koppar per dag, och vilken sort. De kunde välja mellan ”ground coffee”, dvs malet kaffe (som används till bryggkaffe, espresso eller cappuccino till exempel), frystorkat snabbkaffe (som är malt, bryggt och sedan torkat) och koffeinfritt kaffe.

Bättre minne och skydd mot cancer

Tidigare studier av kaffedrickares hälsa har också visat andra positiva effekter, till exempel bättre minne och minskad risk för typ 2-diabetes, Parkinsons sjukdom och cancer i tjocktarmen. Läs mer om andra hälsoeffekter av kaffe här. Samtidigt är det viktigt att komma ihåg att alla inte tycker om, eller känner att de mår bra av kaffe. Kaffe kan till exempel göra det svårt att sova och göra att du känner dig överdrivet pigg och rastlös. Då kan det vara bättre för hälsan att avstå.

Om du känner dig orolig över hjärt- och kärlsymtom eller din hälsa kan du alltid kontakta oss på Doktor.se för rådgivning.

Missa inte vårt nyhetsbrev!

Få hälsotips och forskningsrön – direkt i din inkorg. Allt innehåll är skrivet av medicinjournalister, och granskat av våra läkare.

Genom att ange din e-post godkänner du våra villkor och sekretesspolicy, samt att ta emot e-post som innehåller marknadsföring från Doktor.se.
10 Oktober, 2022