Doktor.se

Läkaren svarar: Varför blir man bakfull?

14 Augusti, 2024 ・ 4 min
Medicinskt granskad

Ju mer alkohol du dricker, ju sämre mår du dagen efter. Men finns det egentligen något lätt sätt att säga hur mycket som är lagom? Och är det sant att vissa sorters alkohol ger värre bakfylla? Filip Saxena är specialist i allmänmedicin på Doktor.se och svarar den här veckan på frågor om alkohol.

Varför blir man bakfull?

Alkohol är krasst sett ett gift som påverkar kroppen på många sätt. Till största delen beror bakfylla på att det bildas restprodukter när kroppen bryter ner alkoholen. De här restprodukterna mår man inte bra av. Här har levern en nyckelroll, och medan levern är fullt upptagen med att bryta ner alkohol ligger den efter med sina andra uppgifter. Levern hinner till exempel inte förbränna maten optimalt, vilket kan leda till lågt blodsocker, trötthet, magbesvär och illamående. Sedan gör alkohol att du får sämre sömn, blir uttorkad och faktiskt också att du får en reaktion i immunsystemet som kan göra att du känner dig sjuk.

Många känner ångest dagen efter, vad beror det på?

Vi vet ännu inte riktigt vad det beror på. En faktor som bidrar kan förstås vara att alkoholen påverkat omdömet, så du kanske har gjort något du skäms över. Men utöver det verkar det som att alkohol också påverkar kroppen rent fysiskt och ger ångest och nedstämdhet utan tydlig orsak. Det är inte riktigt klarlagt ännu hur det hänger ihop.

Stämmer det att mörk alkohol ökar risken att bli bakfull?

Ja, det stämmer faktiskt. Alkoholhaltiga drycker innehåller något som kallas för ”congeners” på engelska, ett ord som står för alla de många ämnen som drycken innehåller förutom alkohol. Helt enkelt, det som ger färg, smak och karaktär. Det finns större mängd congeners i mörka drycker som rött vin, portvin, rom och whisky jämfört med ljusa drycker som vitt vin, vodka och gin. Högre mängd congeners ökar risken för att bli bakfull. Men självklart är den viktigaste faktorn hur mycket du dricker, oavsett sort.

Finns det andra saker som ökar risken att bli bakfull?

Ja absolut. Några saker som påverkar är till exempel om du ätit eller inte, eftersom en tom mage gör att alkoholen tas upp fortare. Sömnen spelar också stor roll. Många symtom vid bakfylla oftast går att koppla till sämre sömn eller för lite sömn. Vätskebrist gör också att du mår sämre, så det klassiska rådet om varannan vatten är en bra idé.

Hur är det med rött vin och huvudvärk?

En del får huvudvärk efter att de druckit vin, och det är ofta värst med rött vin. Det kan till och med utlösa migrän. Men det är inte riktigt bakfylla, utan en annan typ av reaktion. Troligen är det vissa ämnen i just kraftiga röda viner som ligger bakom huvudvärken, men det behövs mer forskning för att veta exakt vad det beror på.

Vad hjälper mot bakfylla?

Det är viktigt att dricka mycket vatten för att motverka vätskebristen. Du kan förstås ta huvudvärkstabletter om du har huvudvärk. Näringsriktig mat hjälper, särskilt lite längre fram på dagen. Det känns ofta bättre av lite frisk luft. Sen är det bara att vila och vänta tills det gått över.

Vad kan jag göra för att undvika att bli bakfull?

Först och främst, ju mindre du dricker, desto mindre risk att du blir bakfull. Rekommendationen idag är att inte dricka mer än två enheter alkohol vid samma tillfälle, där en enhet är en öl, ett glas vin eller en liten drink. Du kan också minska risken för bakfylla genom att

  • äta innan du dricker alkohol

  • välja den sort du brukar tåla bättre

  • komma ihåg att dricka vatten

  • dricka långsamt.

Här kan du läsa mer om råd för alkoholkonsumtion och smarta tips på hur du drar ner på alkoholen. Du kan också vända dig till oss på Doktor.se för att få hjälp och stöd för att minska din konsumtion av alkohol. Vi har vårdcentraler över hela landet som du kan vända dig till.

Missa inte vårt nyhetsbrev!

Få hälsotips och forskningsrön – direkt i din inkorg. Allt innehåll är skrivet av medicinjournalister, och granskat av våra läkare.

Genom att ange din e-post godkänner du våra villkor och sekretesspolicy, samt att ta emot e-post som innehåller marknadsföring från Doktor.se.
14 Augusti, 2024

Här hittar du fler artiklar

Varje vecka skriver vi om det senaste inom sjukvård, hälsa och medicin. Här hittar du ett urval av våra artiklar.