Doktor.se

Nya alkoholråden för män – vad gäller?

15 September, 2023 ・ 3 min
Medicinskt granskad

Mer än 10 standardglas alkohol i veckan anses nu vara ett riskbruk både för män och kvinnor. Råden kommer från Socialstyrelsen som i veckan publicerat nya gränsvärden. På senare år har flera länder i världen skärpt sina alkoholråd, baserat på den senaste forskningen.

Att dricka alkohol har negativa konsekvenser för hälsan, och ju mer du dricker per vecka, desto mer adderas risken för hälsoproblem. Det visar forskning, och är anledningen till att Socialstyrelsen nu skärper alkoholråden för män ytterligare. På senare år har kopplingen mellan alkohol och ökad risk för cancer lyfts allt mer. Hur ofta, hur mycket och vad du dricker är en av de riskfaktorer för cancer du kan påverka själv. Andra riskfaktorer du kan påverka själv är till exempel rökning, solvanor, kostvanor och fysisk inaktivitet.

Övre gräns – fyra öl på en kväll

Enligt de nya gränsvärdena anses du ha ett riskbruk om du

  • dricker mer än fyra standardglas alkohol på en kväll, oftare än en gång i månaden

  • sammanlagt dricker mer än 10 standardglas alkohol under en vecka

Gränsvärdena är nu desamma för män och kvinnor. Enligt tidigare rekommendationer kunde män dricka lite mer, men det är nu ändrat. Socialstyrelsen pekar också på vårdens ansvar att erbjuda stöd för personer som har ett riskbruk eller beroende. Här betonas vikten av att göra en individuell bedömning, där till exempel ålder, dryckesmönster och övriga riskfaktorer vägs in.

Som standardglas räknas ett glas vin (12–15 cl), en vanlig burk eller flaska starköl (33 cl), en stor burk eller flaska folköl eller cider (50cl) eller 4 cl starksprit.

Kanada ännu mer restriktiva

Alkoholråden skiljer sig mellan olika länder, där vissa länder har ännu striktare rekommendationer. Kanada till exempel har i grunden ungefär samma gränsvärden som Sverige, men är tydligare med att allt över två glas alkohol i veckan innebär en ökad risk för hälsoproblem, till exempel ökad risk för olika former av cancer. De poängterar i sina riktlinjer att redan vid tre glas i veckan ökar risken för till exempel bröst- respektive koloncancer, och mer än sju glas i veckan ökar risken för hjärtsjukdom och stroke. Varje ytterligare glas ger ökad risk för negativa konsekvenser.

Råd för att dra ner på alkohol – några exempel:

  • Sätt gränser för ditt drickande, och håll dig till dem.

  • Undvik att köpa storpack, till exempel bag-in-box-vin. Välj hellre halvflaskor och mindre förpackningar.

  • Drick långsamt.

  • Drick mycket vatten (och varannan vatten).

  • Välj alternativ som innehåller lägre mängder alkohol, eller alkoholfria alternativ.

  • Ha helt alkoholfria dagar och veckor.

  • Tänk på att allt du gör för att minska din alkoholkonsumtion är positivt. Varje steg räknas.

Du kan vända dig till oss på Doktor.se för att få hjälp och stöd att minska din alkoholkonsumtion. Vi kan hjälpa dig på våra vårdcentraler över hela landet.

Missa inte vårt nyhetsbrev!

Få hälsotips och forskningsrön – direkt i din inkorg. Allt innehåll är skrivet av medicinjournalister, och granskat av våra läkare.

Genom att ange din e-post godkänner du våra villkor och sekretesspolicy, samt att ta emot e-post som innehåller marknadsföring från Doktor.se.