Doktor.se

Med värmen kommer mer pollen

8 Maj, 2024 ・ 3 min

Björkblomningen är i full gång ända upp till södra Norrland. Det är stor risk för höga halter av björkpollen. Dagar med kyligt väder har gjort att blomningen dämpats något, men den sätter igång igen så snart värmen kommer tillbaka. Här finns tips på hur du kan behandla symtomen, och hur vi kan hjälpa dig.

Kyliga vårar kan göra att pollenhalterna blir desto högre när de väl kommer. När värmen återvänder ger det stor risk för höga halter av pollen långt upp i Norrland. Kroppens allergiska reaktioner kan inte stoppas helt, men med rätt behandling kan besvären minskas. Du kan också lindra och förebygga besvären genom att bland annat

  • hålla fönster och dörrar stängda

  • vara noggrann med städningen under pollensäsongen

  • byta lakan ofta,

  • använda separata inomhus- och utomhuskläder

  • skölja håret när du varit ute.

Läs fler tips i vår artikel om hur du förbereder inför pollensäsongen.

Få hjälp nu vid pollenallergi

Snabb hjälp via chatt, video eller röstsamtal. Vi skriver även ut läkemedel på recept. Öppet alla dagar i veckan.

Receptfria läkemedel mot pollen

Receptfria läkemedel mot allergier finns både som tabletter, nässprej och ögondroppar. Vid lättare besvär med hösnuva kan det räcka med nässprej med kortison. Om det inte räcker kan du lägga till en tablett som stoppar den allergiska reaktionen i hela kroppen. Om du har mycket symtom från ögonen kan du använda ögondroppar.

Fråga gärna apotekspersonalen om råd, de kan hjälpa dig med vilka läkemedel som passar bäst i ditt fall, särskilt om du exempelvis är gravid, ammar, är laktosintolerant eller vill köpa läkemedel till ditt barn. Barn från två år och uppåt med konstaterad pollenallergi kan behandlas med ögondroppar och vissa typer av nässprej. Barn som är sex år eller äldre kan också behandlas med andra slags nässprejer och med tabletter.

När räcker inte receptfritt?

Det finns tillfällen när du bör söka vård för din allergi, här är några exempel:

  • Om du har problem med andningen på grund av din allergi, behöver du träffa en läkare för att bli undersökt och eventuellt få läkemedel utskrivet på recept. Allergi kan utlösa så kallad allergisk astma, och du kan behöva läkemedel som vidgar luftrören och gör det lättare att andas.

  • Om du har stora besvär och inte blir tillräckligt hjälpt av receptfria läkemedel.

  • Om du tror att ditt barn har pollenallergi bör du få det bekräftat av vården. Du kan sedan behandla ditt barn med receptfria läkemedel mot allergi.

Doktor.se kan hjälpa dig med rådgivning och bedömning av dina eller ditt barns symtom. Vi skriver även ut läkemedel på recept.

Få hjälp nu vid pollenallergi

Snabb hjälp via chatt, video eller röstsamtal. Vi skriver även ut läkemedel på recept. Öppet alla dagar i veckan.

Missa inte vårt nyhetsbrev!

Få hälsotips och forskningsrön – direkt i din inkorg. Allt innehåll är skrivet av medicinjournalister, och granskat av våra läkare.

Genom att ange din e-post godkänner du våra villkor och sekretesspolicy, samt att ta emot e-post som innehåller marknadsföring från Doktor.se.
Ewa Lundborg - Doktor.se8 Maj, 2024Filip Saxena, chefläkare - Doktor.se

Fler artiklar om pollenallergi