Doktor.se

Munsår eller torrsprickor – så skiljer du dem åt

23 Februari, 2021 ・ 2 min

Det är vanligt att få sprickor i mungiporna på vintern. Det beror oftast på torr hud. Men stress och kyla gör det också lättare att få munsår. Vi reder ut symtomen som skiljer dem åt.

En vanlig orsak till sprickor i mungiporna under vintermånaderna är torr hud. När huden blir torr är det lätt att den tappar sin elasticitet och spricker. Kyla och stress ökar även risken att drabbas av munsår.
Hur vet du vilket det rör sig om?

Här är olika orsaker till hudbesvär runt munnen och de symtom som de ger:

 • Sprickor i mungiporna på grund av torr hud och kyla bildar inte blåsor eller ömhet.

 • Munsår på grund av herpesvirus börjar som en stickande, brännande eller kittlande känsla runt munnen. Efter några timmar eller dagar kommer små vätskefyllda blåsor. Efter ett tag brister blåsorna och bildar sår med sårskorpor, som efter några dagar eller någon vecka torkar och läker. Munsår som gör ont är ofta orsakat av herpesvirus. Det är ett mycket vanligt virus som många har vilande i kroppen. Det kan aktiveras av till exempel kyla, sol, förkylning, stress eller menstruationer.
  Läs mer om den här typen av munsår.

 • Impetigo, kallas även svinkoppor, ger också blåsor som kan likna herpes. Orsakas av bakterier. Typiskt för impetigo är honungsgula skorpor, och på ljus hud syns en tydlig röd botten under skorpan. På mörk hud kan hudrodnaden vara svårare att se. Hos barn kan ett munsår som först beror på herpesvirus sedan övergå i svinkoppor.
  Läs mer om impetigo.

 • Förkylningsblåsor, kallas även afte, ger vitfärgade, smärtande blåsor inne i munnen som kan se ut som runda små hål/kratrar. Afte kan även komma på läpparna. De kan göra rejält ont och göra det svårt att äta. Blåsorna beror på förkylningsvirus och går över av sig själva på någon vecka.
  Läs mer om afte.

 • Munvinkelragader är små sprickor eller sår i mungipan som kan blöda vid gapning. De kan också fjälla och ömma. Drabbar främst äldre och barn. Orsakas av vitaminbrist, järnbrist, dregling eller upprepat slickande runt munnen. Ibland kan såren bli infekterade av bakterier eller svamp.

Missa inte vårt nyhetsbrev!

Få hälsotips och forskningsrön – direkt i din inkorg. Allt innehåll är skrivet av medicinjournalister, och granskat av våra läkare.

Genom att ange din e-post godkänner du våra villkor och sekretesspolicy, samt att ta emot e-post som innehåller marknadsföring från Doktor.se.
23 Februari, 2021