Doktor.se

Restless legs – tips som kan lindra

10 Augusti, 2023 ・ 1 min
Medicinskt granskad

Restless legs är ett tillstånd som gör att underbenen pirrar och sticker. Det är inte farligt, men kan orsaka mycket besvär. Här är tips på vad som kan hjälpa.

Restless legs är en folksjukdom som drabbar fler kvinnor än män. Många som lider av restless legs får sömnbesvär, och det kan också vara svårt att sitta stilla längre stunder. I värsta fall kan symtomen starta på eftermiddagen, och ge besvär hela natten. För många kommer besvären i perioder.

Tips på  hur du minskar problemen

Här finns tips på vad du kan göra för att lindra symtomen:

  • Fysisk aktivitet under dagen. Träning minskar symtomen om du tränar under dagen. Att träna på kvällen kan ge tillfällig lindring men sen ge värre problem.

  • En lugn kvällspromenad innan sovdags kan lindra symtomen

  • Stretching av vadmusklerna kan hjälpa

  • Regelbunden sömn. Besvären förvärras av dålig sömn. Försöka att ha regelbundna sovtider.

  • Undvik alkohol, nikotin och koffein. Vissa upplever att de blir förbättrade om de drar ner på kaffe, koffeinhaltiga produkter, alkohol och nikotin.

  • Tillskott av järn, magnesium eller vitamin B12 kan hjälpa. Diskutera med din läkare.

Här kan du läsa mer om orsaker, symtom och behandling vid restless legs.

Missa inte vårt nyhetsbrev!

Få hälsotips och forskningsrön – direkt i din inkorg. Allt innehåll är skrivet av medicinjournalister, och granskat av våra läkare.

Genom att ange din e-post godkänner du våra villkor och sekretesspolicy, samt att ta emot e-post som innehåller marknadsföring från Doktor.se.
10 Augusti, 2023