Hur smittar kondylom?
Viruset smittar när hud eller slemhinnor kommer i kontakt med varandra, främst vid olika sorters sex. Smittan kan överföras utan att det märks, eftersom många bär på viruset utan att ha synliga vårtor. Om man har kondylom får man räkna med att virus finns på slemhinnorna i underlivet, även i anus. Smittan kan även överföras via sexleksaker.
Hur lång tid efter smittotillfället får man vårtor?
Oftast ett par månader efter att man smittats, men det kan ta längre tid. Om du får kondylom och är i en relation bör din partner undersökas. Vid nya sexuella kontakter ska du använda kondom så länge du kan vara smittsam.
Hur länge är man smittsam?
Kondylom läker ut av sig själv, men det kan ta lång tid, ibland över ett år. Om du har varit utan kondylom i fyra till sex månader är det sannolikt så att infektionen läkt ut och då är du inte längre smittsam. Däremot kan du bli smittad på nytt.
Hur känner jag igen kondylom?
Kondylom ser ut som små flikiga vårtor som liknar vårtor du kan få på händer eller fötter. Formen kan vara platt, rundad eller spetsig. De kan sitta en och en eller flera i grupp, och de kan göra att det gör ont eller svider när du har sex eller när du kissar. Vårtorna kan se ut på lite olika sätt, och får du nya utslag i eller runt underlivet tycker jag du ska söka vård för att få hjälp att ta reda på vad det är, och möjlighet att få rätt behandling.
Vad finns det för behandling mot kondylom?
Om du inte har besvär av vårtorna kan du låta dem vara, men många tycker att det är psykologiskt jobbigt att ha dem och vill behandla dem. Det finns behandling som tar bort vårtor, men det tar inte bort viruset och du kan fortsatt vara smittsam, därför är det viktigt att använda kondom vid sex med en ny partner tills man vet att viruset läkt ut. Exempel på behandling kan vara läkemedel som stryks på vårtorna varje dag som en kur. Ett annat sätt är att ta bort vårtorna på en specialistmottagning genom nedfrysning, laserbehandling, bränning eller kirurgiska ingrepp.