Doktor.se

Så känner du igen kondylom

27 Juni, 2024 ・ 3 min
Medicinskt granskad

Kan jag ha kondylom utan att märka det? Gör vårtorna ont? Hur blir jag av med det? Vår barnmorska Maria Björnesjö svarar på frågor om könssjukdomen kondylom.

Först och främst, vad är kondylom?

Det är en slags vårtor som orsakas av viruset HPV, Humant papillomvirus. Det finns över 200 olika typer av HPV, där en del varianter kan orsaka cancer i underlivet och andra kan orsaka könssjukdomen kondylom. Nuförtiden erbjuds tonåringar vaccin mot HPV. Det gör att den generation som växer upp nu har ett bättre skydd både mot vissa typer av underlivscancer och kondylom.

Betyder det att man inte får kondylom om man är vaccinerad?

Vaccinet skyddar inte mot alla varianter av HPV, och är främst inriktade på de varianter som kan orsaka cancer. Några av vaccinerna som används skyddar mot två av de HPV typer som orsakar ungefär 90 procent av alla fall av kondylom. Så ja, du kan ha ett skydd, men det är inte 100 procent.

Få hjälp vid kondylom (HPV)

Snabb hjälp via chatt eller video. Öppet alla dagar i veckan.

Hur smittar kondylom?

Viruset smittar när hud eller slemhinnor kommer i kontakt med varandra, främst vid olika sorters sex. Smittan kan överföras utan att det märks, eftersom många bär på viruset utan att ha synliga vårtor. Om man har kondylom får man räkna med att virus finns på slemhinnorna i underlivet, även i anus. Smittan kan även överföras via sexleksaker.

Hur lång tid efter smittotillfället får man vårtor?

Oftast ett par månader efter att man smittats, men det kan ta längre tid. Om du får kondylom och är i en relation bör din partner undersökas. Vid nya sexuella kontakter ska du använda kondom så länge du kan vara smittsam.

Hur länge är man smittsam?

Kondylom läker ut av sig själv, men det kan ta lång tid, ibland över ett år. Om du har varit utan kondylom i fyra till sex månader är det sannolikt så att infektionen läkt ut och då är du inte längre smittsam. Däremot kan du bli smittad på nytt.

Hur känner jag igen kondylom?

Kondylom ser ut som små flikiga vårtor som liknar vårtor du kan få på händer eller fötter. Formen kan vara platt, rundad eller spetsig. De kan sitta en och en eller flera i grupp, och de kan göra att det gör ont eller svider när du har sex eller när du kissar. Vårtorna kan se ut på lite olika sätt, och får du nya utslag i eller runt underlivet tycker jag du ska söka vård för att få hjälp att ta reda på vad det är, och möjlighet att få rätt behandling.

Vad finns det för behandling mot kondylom?

Om du inte har besvär av vårtorna kan du låta dem vara, men många tycker att det är psykologiskt jobbigt att ha dem och vill behandla dem.  Det finns behandling som tar bort vårtor, men det tar inte bort viruset och du kan fortsatt vara smittsam, därför är det viktigt att använda kondom vid sex med en ny partner tills man vet att viruset läkt ut.  Exempel på behandling kan vara läkemedel som stryks på vårtorna varje dag som en kur. Ett annat sätt är att ta bort vårtorna på en specialistmottagning genom nedfrysning, laserbehandling, bränning eller kirurgiska ingrepp.

Missa inte vårt nyhetsbrev!

Få hälsotips och forskningsrön – direkt i din inkorg. Allt innehåll är skrivet av medicinjournalister, och granskat av våra läkare.

Genom att ange din e-post godkänner du våra villkor och sekretesspolicy, samt att ta emot e-post som innehåller marknadsföring från Doktor.se.
Ewa Lundborg
Ewa LundborgMedicinsk redaktör
Maria Björnesjö, barnmorska - Doktor.se
27 Juni, 2024

Fler artiklar om sexuell hälsa

Här hittar du ett urval av våra artiklar om det senaste inom hälsa och sjukvård.