Doktor.se

Så skiljer du på covid-19 och pollenallergi

26 Mars, 2021 ・ 2 min

Det kan vara svårt att skilja på symtom från allergi och covid-19. Båda kan till exempel ge snuva, täppt näsa och trötthet. Men det finns också symtom som skiljer tillstånden.

Få hjälp nu vid pollenallergi

Snabb hjälp via chatt, video eller röstsamtal. Vi skriver även ut läkemedel på recept. Öppet alla dagar i veckan.

De symtom som är vanligast vid covid-19 är feber och hosta. Det är också vanligt med symtom som halsont, snuva, huvudvärk, trötthet och att ha tungt att andas. Det känns helt enkelt som att hålla på att bli sjuk i förkylning eller influensa. Lukt- och smakbortfall är också vanligt, men kommer inte alltid förrän efter några dagar med symtom.

Pollenallergi ger inte feber

Pollenallergi kan också ge en stark trötthet, särskilt i början av allergisäsongen. Det är vanligt att ögonen kliar, näsan rinner och att du nyser många gånger i rad. Men pollenallergi ger varken feber eller muskelvärk.

Ändå kan det vara svårt att säkert veta om dina symtom beror på pollenallergi eller covid-19. Här är några saker du kan tänka på:

  • Om du brukar ha pollenallergi och nu på våren fått symtom du känner igen, till exempel rinnande snuva, nysningar och kliande ögon talar det för att det är allergi.

  • Prova då att ta allergimedicin och duscha av dig all pollen efter att du varit ute. Om du känner att symtomen går över talar det för att det är allergi.

  • Om du förutom snuva har feber, halsont eller en allmän sjukdomskänsla talar det för att det inte är allergi utan en infektion, kanske covid-19. Ta då ett covid-19-test och stanna hemma medan du inväntar provsvaret.

Missa inte vårt nyhetsbrev!

Få hälsotips och forskningsrön – direkt i din inkorg. Allt innehåll är skrivet av medicinjournalister, och granskat av våra läkare.

Genom att ange din e-post godkänner du våra villkor och sekretesspolicy, samt att ta emot e-post som innehåller marknadsföring från Doktor.se.
26 Mars, 2021