Doktor.se

Så smittar herpes

7 Mars, 2024 ・ 4 min
Medicinskt granskad
Närbild på en kvinnas ansikte som pekar på ett herpes utslag på ena sidan av överläppen.

Herpes är ett virus som kan ge smärtsamma blåsor och sår i huden, ofta i underlivet eller vid munnen som ett munsår. Du kan också drabbas av herpes i ögat. Hur smittar herpes? Är munsår alltid herpes? Är det samma virus som ger herpes vid munnen och underlivet? Vår läkare Filip Saxena, specialist i allmänmedicin, reder ut begreppen.

Är det samma virus som ger munsår och könssjukdomen herpes?

Nej, i allmänhet inte. Det finns olika typer av herpesvirus:

  • Herpes simplex virus typ 1 är det virus som ger upphov till munsår.

  • Herpes simplex virus typ 2 är det virus som ligger bakom könssjukdomen herpes.

Med det sagt kan typ 1 smitta till könsorganen, och typ 2 smitta till munnen.

Hur smittar herpes?

Herpes smittar genom hudkontakt. När det gäller herpes i underlivet smittar det genom sex, och herpes som munsår smittar genom pussar eller kontakt med blåsor och sår.

Vad ger herpes för symtom?

Herpes ger hudutslag som kommer i flera steg:

  1. Huden känns lite irriterad, och det kan pirra, pulsera, klia eller sticka.

  2. Det bildas blåsor.

  3. Blåsorna förvandlas till sår med sårskorpor.

Vid herpes i underlivet kan du även ha andra symtom, som att det gör ont att kissa, feber, trötthet eller huvudvärk.

Är munsår alltid herpes?

Herpesvirus är en mycket vanlig orsak till munsår. Typiskt för herpes är att huden sticker eller pirrar precis innan munsåret kommer, att det blir tydliga blåsor och att det ofta kommer på samma ställe. Men det finns andra orsaker till munsår:

  • Svinkoppor. En slags infektion som är vanlig hos barn. Utslagen sitter ofta runt munnen eller näsan. Typiskt är att det ger många små blåsor i grupper som sen övergår till honungsgula sårskorpor.

  • Munvinkelragarder. Sprickor eller sår i mungipan som kan blöda när du gapar. Beror ofta på att du har en svampinfektion i munnen. Drabbar främst äldre och barn, till exempel vid dregling eller upprepat slickande runt munnen.

  • Sprickor i mungipan eller på läpparna på grund av torr hud. När du har munsår på grund av torr hud och vinterkyla får du inte blåsor eller ömhet. Det kan ändå göra ont och kännas obehagligt, särskilt när du rör munnen.  

  • Afte. Sår som oftast uppstår inne i munnen, men kan också komma på läpparna. Det liknar blåsor men är egentligen små gulvita sår. Uppstår ofta i samband med förkylning och kallas även för förkylningsblåsor.

Hur smittar herpes?

Herpes smittar genom hudkontakt. När det gäller herpes i underlivet smittar det genom sex, och herpes som munsår smittar genom pussar eller kontakt med blåsor och sår.

Går det att bli botad från herpes?

Det går att behandla herpes så att symtomen försvinner, men det går inte att bota herpes. Om du en gång blivit smittad kommer viruset ligga vilande i kroppen, och du kan få utbrott igen och igen. Symtomen är ofta värst första gången du får utslag, och blir sen mildare vid nya utbrott. Du kan smitta även när du inte har synliga utslag.

När bör jag söka vård för herpes?

Munherpes går ofta över av sig själv. Du kan också köpa receptfria läkemedel på apoteket. Tänk i så fall på att börja med läkemedel så snabbt som möjligt för att de ska ge effekt. Om du har svåra besvär av munsår, eller besvär som kommer igen och igen kan du få hjälp med läkemedel på recept. Återigen, det är viktigt att du söker vård så snabbt som möjligt för att få effekt av behandlingen.

  • Om du haft herpes förut och känner igen symtomen kan du få hjälp direkt i vår app.

  • Om det är första gången du misstänker en herpesinfektion i underlivet bör du söka fysisk vård så snabbt du kan för undersökning och provtagning. Det beror på att de läkemedel vi kan ge har bäst effekt när du precis fått symtom.

Det är särskilt viktigt att du söker vård vid herpes i underlivet om du fått ett stort utbrott med många sår, om du fått varbildning i såren, om du är gravid, har symtom på att infektionen spritt sig till ögat, eller om du har kraftig huvudvärk.

Missa inte vårt nyhetsbrev!

Få hälsotips och forskningsrön – direkt i din inkorg. Allt innehåll är skrivet av medicinjournalister, och granskat av våra läkare.

Genom att ange din e-post godkänner du våra villkor och sekretesspolicy, samt att ta emot e-post som innehåller marknadsföring från Doktor.se.
7 Mars, 2024

Senaste artiklar

Här finner du våra artiklar där vi skriver om det senaste inom sjukvård, hälsa och medicin.