Doktor.se

Torr hud

Medicinskt granskad

När huden blir torr är det ett tecken på att den innehåller för lite fukt och fett. Det gör att den tappar sin elasticitet och blir ömtåligare. Torr hud ökar också risken för att olika hudsjukdomar och besvär förvärras, till exempel eksem.

Få råd och hjälp vid torr hud

Snabb hjälp via chatt, video eller röstsamtal. Öppet alla dagar.

Symtom på torr hud

När huden blir torr kan den bli rödflammig eller gråaktig beroende på hudfärg. Den kan strama, klia och fjälla. Det är vanligt att få torr hud på:

  • armbågarna

  • knäna

  • smalbenen

  • händerna 

  • fötterna

Sjukdomar som ger torr hud

Torr hud är ett vanligt problem vid hudsjukdomar och överkänslighet. Det kan bero på att sjukdomen ger klåda som river upp huden, eller att sjukdomen påverkar huden på andra sätt. Vissa sjukdomar kan ge extremt torr hud och åtgärder för att mjukgöra huden är ofta en viktig del av behandlingen. Här är exempel på hudsjukdomar som kan ge torr hud:

Vad kan jag göra själv?

De flesta får torr hud ibland, och en del är känsligare än andra. Här finns några tips på vad som kan hjälpa mot torr hud:

  • Använd rengöring som inte torkar ut. Byt ut tvålen mot tvättolja eller milda produkter. Vid torr hud i ansiktet kan du använda rengöring i form av kräm eller lotion.

  • Torka varsamt. Efter dusch och bad bör du klappa huden torr istället för att gnugga med handduken.

  • Smörj regelbundet. Hitta en mjukgörande produkt som du trivs med, och som fungerar. Välj gärna mjukgörande medel som innehåller fuktbindande ämnen, till exempel glycerol, karbamid eller propylenglykol. Det finns flera sorter att välja mellan, fråga personalen på apotek. 

  • Sänk temperaturen. Varm och torr luft inomhus ökar risken för torr hud. Sänk gärna temperaturen i sovrummet, och vädra ut den torra luften.

När bör jag söka vård?

I de flesta fall går det bra att bli av med torr hud med de åtgärder du kan göra själv. Om du får mycket klåda som inte går över, eller om huden ser annorlunda ut än vanligt bör du kontakta vården för att få hjälp att bedöma symtomen.

Hur kan Doktor.se hjälpa mig?

Våra erfarna sjuksköterskor och läkare kan hjälpa dig bedöma symtomen och ge dig råd. Vi kan se om det kan röra sig om en hudsjukdom, och om det behövs kan vi skriva ut läkemedel på recept.

Ewa Lundborg - Doktor.se2020-05-17Filip Saxena, chefläkare - Doktor.se2023-08-23