Doktor.se

Skydda ögonen mot solljus

25 Maj, 2023 ・ 2 min
Medicinskt granskad

Strålning från solen påverkar ögonen utan att det känns, och kan ge bestående skador. Därför är det viktigt att skydda ögonen med bra solglasögon.

De flesta vet att UV-strålning är farligt för huden, men alla tänker inte på att solstrålar också kan skada ögonen. När huden utsätts för mycket sol blir den bränd och röd. Ögonen ger inte ifrån sig varningssignaler på samma sätt och glöms därför ofta bort.

Solskador på ögonen

Här är exempel på skador som kan uppstå av solens strålar

  • Grå starr. UV-strålning ökar risken för att linsen ska grumlas, så kallad grå starr. Det stör synen. Grå starr kan opereras.

  • Makuladegeneration kan uppstå av att solstrålar skadar gula fläcken i näthinnan, något som annars kan uppstå av åldersförändringar. Det finns ingen effektiv behandling mot den typen av makuladegeneration.

  • Sår på hornhinnan. Vid starkt solljus kan du drabbas av små sår på hornhinnan som kan upplevas som grus i ögon. Det läker oftast av sig själva.

Välj rätt skydd

Du kan skydda ögonen genom natt ha solhatt eller keps samt solglasögon. Tänk på att skydda barnens ögon, som är särskilt känsliga för UV-strålning.

Här är några tips på vad du kan tänka på när du köper solglasögon:

  • Välj CE-märkta solglasögon

  • Om du ljuskänslig eller vistas mycket vid vatten bör du välja polariserande solglasögon

  • Välj solglasögon med stora glas och som är böjda så de hindrar ljus från sidorna.

Missa inte vårt nyhetsbrev!

Få hälsotips och forskningsrön – direkt i din inkorg. Allt innehåll är skrivet av medicinjournalister, och granskat av våra läkare.

Genom att ange din e-post godkänner du våra villkor och sekretesspolicy, samt att ta emot e-post som innehåller marknadsföring från Doktor.se.
25 Maj, 202325 Maj, 2023