Sömnsvårigheter hos småbarnsföräldrar

Sömnsvårigheter småbarnsföräldrar
Att sova dåligt är en av de mest slitsamma delarna av att vara småbarnsförälder. Efter långa perioder med dålig sömn kan det vara svårt att sova även när det finns möjlighet. Här finns tips på vad du kan göra för att klara småbarnsåren.

För de allra flesta innebär tiden som småbarnsförälder ett antal år då sömnen blir störd, antingen i kortare eller längre perioder. Samsovning, amning eller blöjbyten kan göra att du ständigt blir väckt. Det kan till och med bli svårt att sova även då möjligheten ges. Många föräldrar beskriver att de vaknar på natten utan anledning, för att de blivit så vana vid att bli störda.

Fem tips för bättre sömn

  • Planera in stora förändringar av inarbetade sovrutiner. Ibland är det nödvändigt med några sömnlösa nätter som en ”investering” för att förändra barnets rutiner. Det kan till exempel vara att öva på att sova utan blöja, somna ensam eller sova i egen säng. Dessa förändringar är sällan akuta, och därför kan det vara en bra idé att genomföra förändringen när ni vet att ni orkar med en stökigare period.
  • Ta hjälp. Om ni är flera föräldrar kan ni turas om att vara vakna med barnet på natten. Du som är ensam förälder kan istället ta hjälp av närstående för att få chans att sova ut då och då.
  • Sänk kraven. Prioritera sömn när det går, och sänk hellre kraven. Det här är inte år där det behöver vara perfekt städat eller bjudas på gourmetmat. Fundera över vad du kan göra för att förenkla vardagen. Så fort du hittar sätt att göra saker enklare – gör det.
  • Sov på dagen. Att ta en power nap under dagen ersätter inte en god natts sömn, men det hjälper. Sov när barnet sover, brukar det heta, och det är ett gott råd för den som är hemma med barn.
  • Fixa en extrasäng. Det finns familjer där både barn, husdjur och föräldrar lyckas samsova i en dubbelsäng, kanske av ren utmattning. Vissa löser detta genom att ordna så att sovytan är extra stor. Ett alternativ kan vara en extrasäng i ett annat rum, där ni kan turas om att då och då få ostörd sömn.

Vill du få vårt nyhetsbrev?

  • Öppet alla dagar i veckan
  • 365 dagar om året
  • Direkt i mobilen
Skriv in ditt mobilnummer här så skickar vi nedladdningslänk till din mobil! Supersmidigt.
Ange telefonnummer
Kontrollera telefonnummer och försök igen.
Vi samarbetar med