Doktor.se

Vad säger snoret?

6 November, 2023 ・ 3 min

Gult, grönaktigt eller färglöst? Segt eller vattnigt? Går det att avgöra vad du drabbats av genom att kolla på snoret? Vi tar hjälp av Filip Saxena, läkare på Doktor.se för att reda ut begreppen.

Varför har vi snor?

Snoret fyller en viktig funktion för att skölja bort smuts och bakterier som kommit in i näsan, som annars skulle komma vidare ner i lungorna. Lite snor finns hela tiden, och behövs för att hålla nässlemhinnan fuktig.

Kan jag veta om jag smittats av bakterier eller virus beroende på snorets färg?

Det där är en vanlig missuppfattning. Samtidigt stämmer det att jag som läkare tar med snorets utseende i bedömningen av en patient. Men snarare för att se i vilken fas en infektion befinner sig i. I början av en förkylning är snoret ofta rinnigt och genomskinligt. Mot slutet kan det bli segare och lite gulaktigt i färgen. Vid en kraftig infektion kan snoret bli grönaktigt.

Vad är det som gör snoret gult eller grönt?

Snoret kan bli gult eller grönaktigt av döda immunceller, en restprodukt när immunförsvaret bekämpar infektionen. Vid en kraftigare infektion blir snoret mer åt det grönaktiga hållet.

Finns det något sätt att se på snoret om man har en bihåleinflammation?

Om du får en bihåleinflammation är snoret ofta gulfärgat, men snoret kan vara gult även vid en vanlig förkylning. En bihåleinflammation ger också andra symtom som till exempel att du blir sämre igen i samband med en förkylning. Febern kan komma tillbaka, och det gör ont över kinderna, ibland också i pannan. Snoret kan lukta illa.
Här kan du läsa mer om bihåleinflammation.

Illaluktande snor, vad beror det på?

Det kan bero på olika saker, bihåleinflammation är en anledning. Ibland kan det hänga samman med att något stoppat flödet i näsa eller bihålor, eller att du har en tandinfektion. Sök vård för att ta reda på vad det beror på.

Rinnande näsa, vad beror det på?

Vattnigt och rinnande snor kan bero på allergi. Då är det också vanligt med nysningar. Men rinnande näsa kan även vara ett tecken på något som kallas vasomotorisk rinit. Det innebär att näsan rinner utan att det beror på en förkylning eller allergi. Den typen av besvär är vanligast hos medelålders eller äldre personer. Det finns behandling som kan hjälpa, och det är viktigt att utreda den underliggande orsaken.
Här kan du läsa mer om rinnsnuva.

Om du behöver söka vård för bihåleinflammation, allergi eller rinnsnuva kan du få rådgivning och bedömning av dina symtom direkt i vår app. Vi har också vårdcentraler från Malmö i söder till Gällivare i norr som du kan vända dig till för fysisk vård.

Missa inte vårt nyhetsbrev!

Få hälsotips och forskningsrön – direkt i din inkorg. Allt innehåll är skrivet av medicinjournalister, och granskat av våra läkare.

Genom att ange din e-post godkänner du våra villkor och sekretesspolicy, samt att ta emot e-post som innehåller marknadsföring från Doktor.se.
6 November, 2023