Doktor.se

Var extra rädd om hjärtat i jultid

20 December, 2024 ・ 3 min
Medicinskt granskad
Närbild på en julgran med en julgranskula i form av ett silvrigt hjärta med rött band.

Forskning visar att antalet hjärtinfarkter ökar under storhelger. Allra mest på julafton, då antalet hjärtinfarkten ökar med nära 40 procent. Orsaken är inte helt klarlagd, men hänger troligen samman med stress, överätande, alkohol och ändrade rutiner. Här är tips för att vara rädd om hjärtat i jul.

En svensk studie från 2018 analyserade över 283 000 fall av hjärtinfarkt mellan 1998 och 2013 och fann att risken var särskilt förhöjd under julhelgen, med en topp på julafton. Den ökade risken låg då på strax under 40 procent jämfört med andra dagar. Även Hjärt-Lungfonden rapporterar att antalet hjärtinfarkter är extra högt på julafton.

Det är inte klarlagt vad ökningen beror på, men en kombination av känslomässig stress, riklig mat och alkohol samt förändrade rutiner under helgerna tros vara bidragande faktorer.

Vi har öppet hela julhelgen

Om du behöver rådgivning eller behandling för sjukdomar eller besvär kan du alltid vända dig till oss. Vi har öppet alla dagar i veckan, året runt.

Så skyddar du hjärtat i jul

Risken för hjärtinfarkter ökar med åldern. Råden för att skydda hjärtat är bra för alla åldrar, men särskilt angelägna för äldre personer och de som redan har hjärt- och kärlsjukdomar.

1. Sänk ambitionsnivån och sätt gränser

Förenkla det som går att göra enklare, och sänk kraven på dig själv. Hjälps åt med förberedelserna inför julfirande. Ta heller inte socialt ansvar för att alla ska må bra.

2. Ta en powernap under dagen

Det är särskilt viktigt för äldre som kanske inte är vana att hålla i gång hela dagen. Känn efter hur du mår, och prioritera att gå undan en stund och vila när du behöver. Här finns tips om bästa sättet att ta en powernap.

3. Undvik långvarigt stillasittande

Ta bensträckare och gå upp och gå en stund när du suttit stilla länge.

4. Njut av dagsljuset

Det är få timmar av dagsljus, och ett effektivt sätt att bli av med stresshormoner är att gå ut och ta en promenad under dygnets ljusa timmar.

5. Välj gärna alkoholfria alternativ

Undvik stora mängder alkohol. Välj drycker med lägre alkoholhalt, till exempel lättglögg, lättöl eller varför inte helt alkoholfria alternativ.

6. Överät inte – särskilt inte fett och salt

Ät inte för stora mängder av julmaten. Det gäller särskilt rätter som innehåller mycket fett och salt (vilket stämmer in på mycket av julmaten). Fokusera på kvalitet framför kvantitet. Njut av dina favoriträtter, men med måtta.

7. Ät grönsaker till varje måltid

Se till att det finns rikligt med gröna alternativ, och att du äter grönsaker till varje måltid.

Hur känns en hjärtinfarkt?

Det vanligaste symtomet vid en hjärtinfarkt är en intensiv, tryckande smärta eller känsla av obehag i bröstet som kan stråla ut i armarna, ryggen eller uppåt halsen. Smärtan varar i mer än 15 minuter och försvinner inte om du vilar. Andra symtom kan vara att få svårt att andas, känna sig kallsvettig, illamående och yr.

Kvinnor, äldre och personer med diabetes har oftare mer diffusa symtom. En hjärtinfarkt kan då även visa sig i form av till exempel extrem trötthet, illamående, obehag i magen eller svettningar istället för den klassiska bröstsmärtan. Om du misstänker att du själv eller någon i din närhet drabbats av hjärtinfarkt, ring 112 omedelbart.

Missa inte vårt nyhetsbrev!

Få hälsotips och forskningsrön – direkt i din inkorg. Allt innehåll är skrivet av medicinjournalister, och granskat av våra läkare.

Genom att ange din e-post godkänner du våra villkor och sekretesspolicy, samt att ta emot e-post som innehåller marknadsföring från Doktor.se.

Senaste artiklar

Här finner du våra artiklar där vi skriver om det senaste inom sjukvård, hälsa och medicin.