Doktor.se

Varm sommar ökar risken för badsårsfeber

20 Juli, 2023 ・ 2 min
Medicinskt granskad
badsårsfeber

När temperaturen i sjöar och hav ligger över 20 grader en längre tid ökar risken att drabbas av badsårsfeber. Det är en ovanlig infektion, men den kan leda till blodförgiftning och bli allvarlig. Här är råd för hur du undviker att drabbas.

Vibriobakterier förekommer naturligt i sjöar och hav, men kan tillväxa när vattentemperaturen ligger över 20 grader en längre tid. Bakterierna trivs bra i bräckt vatten, Mälaren till exempel, men kan också finnas i såväl saltvatten som sötvatten. Mellan 20 och 150 personer drabbas av infektionen varje år.

Så kan bakterien ge symtom

De flesta får inga besvär alls av bakterien, eftersom huden och immunförsvaret skyddar kroppen. Bakterien kan ge besvär om något av följande stämmer in:

  • Du har öppna sår. Bakterien kan ge en infektion i såret, och därför kallas det för badsårsfeber. Risken att drabbas är störst för äldre och personer med nedsatt immunförsvar.

  • Du får in vatten i hörselgången, vilket kan ge en infektion.

  • Du sväljer vatten, vilket kan leda till diarré, men det blir sällan allvarligt.

Små skrubbsår, sönderrivna myggbett eller skavsår brukar inte infekteras. Däremot bör du inte bada i sjöar och hav om du har sår efter en operation, oläkta bensår eller sår efter en större olycka.

Symtom på badsårsfeber

En vibrioinfektion i ett sår kan ge symtom som

  • feber

  • smärta i såret

  • svullnad och rodnad vid såret

  • huden vid såret känns varmare än huden runt omkring.

Om du drabbas av badsårsfeber behöver du alltid söka fysisk vård. Du kan snabbt bli sämre och få symtom på blodförgiftning, sepsis, ett tillstånd som kan bli livshotande. Symtomen på sepsis kommer ofta snabbt, på några timmar, och du känner dig mycket sjuk och har svårt att klara dig själv. Badsårsfeber är en anmälningspliktig sjukdom enligt Smittskyddslagen.

Så undviker du att drabbas av badsårsfeber

Här är några saker du kan tänka på för att undvika att drabbas:

  • Bada inte om du har öppna sår, till exempel bensår, operationssår, eller större öppna sår.

  • Om du får ett sår när du badar ska du tvätta såret ordentligt med tvål och vatten.

  • Använd inte sjövatten eller havsvatten för att fylla badtunnor eller plaskbassänger.

Missa inte vårt nyhetsbrev!

Få hälsotips och forskningsrön – direkt i din inkorg. Allt innehåll är skrivet av medicinjournalister, och granskat av våra läkare.

Genom att ange din e-post godkänner du våra villkor och sekretesspolicy, samt att ta emot e-post som innehåller marknadsföring från Doktor.se.
20 Juli, 2023

Senaste artiklar

Här finner du våra artiklar där vi skriver om det senaste inom sjukvård, hälsa och medicin.