Doktor.se

Vilket munskydd ska jag ha på resan?

10 September, 2021 ・ 3 min
Medicinskt granskad

Många flygbolag har striktare krav på munskydd än vad Folkhälsomyndigheten rekommenderar. Här finns mer information om hur du väljer rätt munskydd.

Många är dubbelvaccinerade, restriktioner börjar släppa och samhället öppnar upp. Det gör också att resandet ökar, både i jobbet och privat. På flygplatser och i flygplan rekommenderas munskydd, och  en hel del länder har fortfarande hårdare regler vad gäller munskydd än vi har i Sverige.

Munskydd är ett bra komplement till övriga råd för att minska risken för smittspridning. De fyller en viktig funktion i sammanhang där du inte kan undvika nära kontakter, till exempel i kollektivtrafiken, under flygresor eller under vårdbesök. Här finns information om vad du ska tänka på när du väljer munskydd.

Krav på munskydd under flygresor

Vuxna och äldre barn som ska flyga behöver använda munskydd ombord på flygplanet. Olika flygbolag har olika krav på vilken typ av munskydd du ska bära. Det är vanligt att flygbolagen kräver munskydd avsedda för medicinsk användning, till exempel engångsskydd av typen FFP2, N95 eller kirurgiska masker. Du rekommenderas också att byta munskyddet var fjärde timme, eller tidigare om det blir fuktigt eller smutsigt.

Du bör också kolla upp vad som gäller på din destination när du reser utomlands, så att du har den typ av munskydd, covidbevis och eventuella andra intyg som kan krävas för att bli insläppt i landet.

Munskydd i tyg eller papper?

Folkhälsomyndigheten rekommenderar främst CE-märkta munskydd i papper som används en gång. Många flygbolag har högre krav, tänk på att kontrollera vad som gäller i god tid innan dina resa.

Världshälsoorganisationen WHO rekommenderar munskydd i tyg om de uppfyller vissa kvalitetskrav. Det innebär att de ska vara tillverkade av tre lager tyg med särskilda egenskaper:

  • Tyget i inre lagret ska vara absorberande, till exempel bomullstyg.

  • Tyget i mellersta lagret utgör filterdelen, och ska inte vara vävt (nonwoven) och inte absorberande, till exempel tyg i polypropylen.

  • Tyget i yttre lagret ska vara vattenresistent och icke-absorberande, till exempel polyester eller polyesterblandning.

Tänk också på att välja ett munskydd som du lätt kan andas genom, tillverkad i tyg som du regelbundet kan tvätta i höga temperaturer. Du ska alltid ha ett personligt munskydd och inte dela det med andra.

När du ska resa är det viktigt att tänka på att ta med munskydd så det räcker för hela resan, både ombord på flyget och, om så krävs, på din destination.

Hur rengör jag munskyddet?

När du har använt ditt munskydd ska du ta av det, lägga det i en plastpåse tills du tvättar det och därefter tvätta dina händer. När det är dags att tvätta tar du ut munskyddet ur plastpåsen och tvättar det i tvättmaskinen i minst 60 grader. Ett alternativ till tvättmaskin är att handtvätta munskyddet i tvål och vatten och sedan koka det i en kastrull med vatten i en minut.

Läs mer om munskydd och andningsskydd här.

Missa inte vårt nyhetsbrev!

Få hälsotips och forskningsrön – direkt i din inkorg. Allt innehåll är skrivet av medicinjournalister, och granskat av våra läkare.

Genom att ange din e-post godkänner du våra villkor och sekretesspolicy, samt att ta emot e-post som innehåller marknadsföring från Doktor.se.
10 September, 2021