Doktor.se

Vinterhud – metoder som hjälper mot torr hud

17 Januari, 2024 ・ 3 min
Medicinskt granskad
Hand med torr hud

Vinterkyla och torr luft inomhus gör att huden behöver mer fukt än annars. Torr hud ökar risken för hudsjukdomar, till exempel eksem. Här finns tips om fuktbindande ämnen i krämer och metoder som kan hjälpa.

Under vintern blir huden lätt torr, både av att vara ute i kylan och inne i uppvärmda rum. Huden påverkas också av vad vi äter och hur vi lever, till exempel om vi sover dåligt, röker eller stressar mycket. Även de som vanligtvis inte behöver smörja huden regelbundet kan behöva tillföra extra fuktkräm under vintern. Huden är livsviktig för vår hälsa, och när huden blir torr och sprucken ökar risken för sjukdomar, till exempel eksem och hudinfektioner.

Därför får du torr hud på vintern

Huden påverkas av luftfuktigheten. Låg luftfuktighet gör att hudens övre lager torkar ut snabbare än annars. När det blir minusgrader är luftfuktigheten minimal, och när den redan torra luften kommer in och värms upp leder det till mycket torr luft inomhus.

Ämnen som motverkar torr hud

Det finns i huvudsak två sätt att öka fukthalten i huden och göra den mjuk. Det ena är ingredienser som lägger sig som ett lock och hindrar fukten att avdunsta, till exempel vax, växtsmör och oljor. Olika hudprodukter innehåller olika mycket fett där salva innehåller mest, kräm ett mellanting och lotion är mindre fet. Det andra sättet är fuktbindande ämnen, det vill säga ämnen som håller kvar fukt i huden så den inte torkar ut.

Här är exempel på fuktbindande ämnen som används i hudvård:

 • Karbamid, även kallat urea, bildas när kroppen bryter ner proteiner och finns naturligt i hudens yttersta lager. Torr hud kan ha brist på karbamid, som kan tillföras med en kräm. Karbamid kan svida i början när huden är riktigt torr, men det går över.

 • Propylenglykol verkar fuktighetsbevarande och är även svampdödande och bakteriedödande.

 • Glycerol, även kallat glycerin eller propantriol är en liten molekyl som kan tränga in i huden. och binda fukt. Det är en fuktbindare som ofta används för barn med torr hud eftersom den sällan svider.

 • Mjölksyra är en sorts alfahydroxysyra (AHA), och är en fuktbindare som ofta används i krämer. Den är även exfolierande, det vill säga tar bort döda hudceller.

 • Hyaluronsyra är ett kroppseget ämne med hög förmåga att binda vatten. Det finns en högmolekylär variant som är en för stor molekyl för att tränga genom hudbarriären. Den är effektiv för att hålla fukt på hudens yta. Det finns också lågmolekylär hyaluronsyra, som går ner djupare i hudlagren och kan bidra till slätare hud.

Få hjälp direkt vid torr hud

Få råd och hjälp vid torr hud. Snabb hjälp i appen via videosamtal eller chatt.

Våra bästa tips mot torr vinterhud

Här är tips och metoder som hjälper mot torr hud på vintern:

 • Välj rengöringsprodukter som inte torkar ut huden, till exempel tvättolja eller milda produkter.

 • Duscha inte för ofta och för varmt, eftersom det torkar ut huden.

 • Smörj huden varje dag med produkter som innehåller fuktbindande ämnen. Glöm inte fötterna, där det lätt bildas sprickor på hälarna.

 • Skydda händerna. Smörj flera gånger om dagen och använd vantar när du går ut.

 • Sänk värmen inomhus, eftersom varm och torr luft ökar risken för torr hud.

 • Öka luftfuktigheten inomhus med gamla knep som större mängd gröna växter, en skål vatten placerad ovanpå elementet som får avdunsta, eller att låta badrumsdörren stå öppen när du duschar så vattenångan kan spridas.

Missa inte vårt nyhetsbrev!

Få hälsotips och forskningsrön – direkt i din inkorg. Allt innehåll är skrivet av medicinjournalister, och granskat av våra läkare.

Genom att ange din e-post godkänner du våra villkor och sekretesspolicy, samt att ta emot e-post som innehåller marknadsföring från Doktor.se.
Ewa Lundborg, Medicinsk redaktör - Doktor.se17 Januari, 2024Filip Saxena, chefläkare - Doktor.se