Doktor.se

Åksjuka

Åksjuka, eller rörelsesjuka som det också heter, uppstår när hjärnan får motstridiga signaler från ögon, balansorgan och ledsinne. Det kan komma under alla sorters resor, och leda till illamående och kräkningar. Det finns mycket du kan göra själv för att undvika att bli åksjuk. Det finns också läkemedel som hjälper mot åksjuka.

Vad är åksjuka?

Åksjuka kan komma vid resa med alla sorters färdmedel, som till exempel bil, båt, buss, tåg eller flyg. Det är vanligt med åksjuka hos barn, allra vanligast är det i åldern 2 – 10 år. Risken att få åksjuka brukar sedan minska i vuxen ålder. Gravida kan bli extra känsliga för att bli åksjuka, och personer med migrän verkar ha en större benägenhet att utveckla åksjuka.

Orsak till åksjuka

Kroppens balansorgan har till uppgift att registrera vilken position huvudet befinner sig i och vilken eventuell riktning vi rör oss i. Kroppens ledsinne berättar för hjärnan hur vi sitter, står, ligger eller rör oss. Signaler från ögonen ger också information om huvudets och övriga kroppens position.  Åksjuka uppstår när signalerna från ögonen och ledsinnet inte stämmer överens med signalerna från balansorganet.

Symtom på åksjuka

Åksjuka börjar ofta med att du känner dig trött, gäspar eller har svårt att koncentrera dig. Så småningom kommer en känsla av illamående som kan bli så stark att du vill kräkas. Åksjuka kan också ge:

Vad kan jag göra själv?

Det finns mycket du kan göra själv för att minska risken att bli åksjuk:

  • Om du åker bil är det bra att sitta i framsätet och ta paus då och då för att hämta frisk luft. 

  • Åker du snabbtåg är det bra att ta en plats i mittgången där tåget lutar minst, och välja en plats där du sitter framåtvänd i färdriktningen. 

  • Om du åker båt är det bra att sitta i mitten av båten eftersom det gungar minst där, och allra helst vara utomhus.

  • Vid resor med buss och flyg kan det hjälpa att sitta långt fram i bussen/kabinen.

Andra tips som minskar risken för åksjuka:

  • Undvik att läsa eller se på film medan du åker.

  • Titta ut, på vägen eller horisonten.

  • Försök att inte oroa dig för att bli åksjuk.

  • Se till att du inte är hungrig.

  • Slut ögonen och slappna av.

Behandling vid åksjuka

Det finns receptfria läkemedel som du kan ta innan resan, som minskar risken för att få åksjuka. Postafen är ett sådant läkemedel, som kan tas från 6 års ålder. Det finns också ett tuggummi, Calma, som kan tas av vuxna och barn från 12 års ålder. På recept finns till exempel Lergigan som i justerad dos kan tas från 2 års ålder, och Scopoderm som är ett plåster mot illamående och som kan tas från 10 års ålder.

När bör jag söka vård?

Om du har svåra besvär av din åksjuka och det inte hjälper med receptfria läkemedel och ovanstående råd, bör du söka vård för din åksjuka.

Hur kan Doktor.se hjälpa mig?

Våra läkare och sjuksköterskor kan hjälpa dig med bedömning och rådgivning, och kan skriva ut receptbelagda läkemedel vid behov.

Frågor och svar om åksjuka

Några frågor och svar kring åksjuka.

Ewa Lundborg - Doktor.se2020-11-25Filip Saxena, chefläkare - Doktor.se2023-09-18