Covid-19 test

Hos oss kan du få hjälp med covid-19 test. Du kan testa dig om du har symtom som kan bero på en pågående infektion, eller om du tror att du haft covid-19 och undrar om du har antikroppar mot corona (SARS-CoV-2). Våra tester har hög kvalitet och uppfyller Folkhälsomyndighetens säkerhetskrav. 

PCR-test - om du misstänker att du just nu har covid-19

På grund av kapacitetsbrist hos leverantör kan vi för tillfället inte skicka ut PCR-test. Vi hoppas kunna öppna upp flödet inom kort.

När du har symtom som kan bero på en pågående infektion kan du testa om det är covid-19 du drabbats av. Då används ett så kallat PCR-test som visar om det finns coronavirus (SARS-CoV-2) i kroppen. PCR-testet skickas till din folkbokföringsadress med en instruktion för självprovtagning. Du ska skicka in provet direkt efter att du tagit det. Provet måste sedan komma fram till laboratoriet inom 72 timmar för att kunna analyseras. För att säkerställa att provet kommer fram i tid rekommenderar vi att du tar provet i början av veckan för effektivare postgång. Tänk också på att paketet med provet måste innehålla en påskriven smittskyddssedel, annars kan provet inte analyseras.

Om du får ett positivt svar betyder det att du har virus i kroppen och att du är, eller nyligen har varit, smittad med corona (SARS-CoV-2). Om du får ett negativt svar betyder det att du sannolikt inte har en pågående covid-19-infektion.

Antikroppstest covid-19 – om du tror att du har haft infektionen

Du kan testa om du har haft covid-19 och utvecklat antikroppar mot corona (SARS-CoV-2). I nuläget kan vi erbjuda antikroppstest för personer över 15 år. Vi använder serologiska test, vilket innebär att du får ta ett blodprov. Provet analyseras med ELISA som är den mest pålitliga metoden just nu. Blodprov kan tas på olika testplatser i samarbete med Medical Vaccin AB. Bokning av provtagning och val av plats görs direkt i vår app.

Det går att påvisa antikroppar först några veckor efter att infektionen läkt ut. Ett antikroppstest kan därför tas tidigast tre veckor efter din första dag med symtom.

Om du får ett positivt svar betyder det att du har haft covid-19 och har utvecklat antikroppar (IgG) mot infektionen. Då har du minskad risk att smittas, och minskad risk att smitta andra. Om du får ett negativt svar visar det att du just nu inte har mätbara nivåer av antikroppar mot viruset. Det kan bero på att du inte har haft covid-19, eller att du har haft covid-19 men inte utvecklat antikroppar. En anledning kan vara att det gått för kort tid sedan infektionen läkt ut. I vissa fall visar testet något som kallas för reaktiva antikroppar, vilket innebär ett tvetydigt svar där det inte går att avgöra om du har utvecklat antikroppar eller inte. Då kan du behöva vänta två veckor och sedan göra testet en gång till.

En symtomfri person som har utvecklat antikroppar har en möjlighet att i större utsträckning umgås socialt, både utomhus och inomhus med sina närstående. Det gäller även för personer i riskgrupp eller personer som är över 70 år som utvecklat antikroppar.

Det finns fortfarande många frågetecken, som till exempel hur länge en immunitet varar. I nuläget anger Folkhälsomyndigheten att det är sannolikt att en person som haft covid-19-infektion har en låg risk att bli sjuk igen i upp till sex månader. De betonar också att varje person måste göra en egen bedömning utifrån den aktuella situationen och fortsätta att följa de allmänna rekommendationerna från Folkhälsomyndigheten, till exempel att stanna hemma vid sjukdomssymtom, tvätta händerna regelbundet samt hålla avstånd till de som inte ingår i den egna umgängeskretsen.

Vad kostar det?

För dig som är folkbokförd i Region Stockholm kostar ett antikroppstest 0kr. För dig i Region Uppsala och Region Sörmland kostar antikroppstest 200 kronor. I övriga Sverige kostar det 495 kronor.

Vi kan förnärvarande enbart erbjuda PCR-test för dig som är skriven i Region Stockholm och som tillhör priogrupp 3.

Hur gör jag för att bli testad?

Du kontaktar oss via vår app. Efter att du loggat in med BankID kommer du till en sida där du väljer ”Test covid-19”. Du får sedan svara på några frågor som kommer upp i en chattruta. Det är enkelt och det tar bara några minuter.

Testet är personligt och kan inte användas av någon annan än den person som beställt testet. Testet är ett hemtest som skickas hem till din folkbokföringsadress.

Hur gör jag för att få mitt provsvar?

När ditt provsvar är färdigt så hittar du svaret på dina sidor på 1177.

Logga in på dina sidor och välj journaltjänster, och därefter anteckningar. På anteckningar hittar du ditt provsvar samt förklaring hur du ska tolka det.

Klicka här för att visa en PDF med skärmdumpar hur du ska göra steg för steg

Vad ska jag göra om jag inte hittar något provsvar?

Du får normalt ditt svar inom 7 arbetsdagar men det kan ta upp till 10 arbetsdagar. Om du inte fått ett provsvar efter 10 arbetsdagar dagar logga in i Doktor.se appen och välj kategorin: ”Hämta provsvar” så hjälper vid dig.

Erbjuder Doktor.se covid-19 test för reseintyg?

Ja, om du ska resa utomlands och behöver ett medicinskt intyg för resa kan du vända dig till oss. Vi hjälper dig då att utföra ett PCR test för intyg att du inte har covid-19. Våra tester har hög kvalitet och uppfyller Folkhälsomyndighetens krav. För att komma åt ditt provsvar krävs Mobilt BankID. För mer information, klicka här.

Var har Doktor.se provtagningsplatser för antikroppstest?

Vi arbetar för att kunna erbjuda provtagning för antikroppstester i hela landet inom de närmsta veckorna. Just nu har vi öppnat för provtagning i Stockholm, Göteborg, Uppsala, Sörmland och Skåne.

Dessa är våra aktuella provagningsplatser, du behöver boka en tid genom appen för att göra en provtagning.

STOCKHOLM (på uppdrag av Region Stockholm)

DOKTOR.SE – MEDICAL MARIATORGET T-BANA

(OBS! Lokalen ligger i nedgången till tunnelbanan)

Torkel Knutssonsgatan 33

118 49 Stockholm 

dOKTOR.SE – MEDICAL TORSPLAN

Sonja Kovalevskys Gata 3

113 65 Stockholm

DOKTOR.SE – MEDICAL KISTA 

Kistagången 19

164 40 Stockholm

DOKTOR.SE – MEDICAL SKÄRHOLMEN CENTRUM 

Byholmsgången 2

127 48 Skärholmen

Mitt i Skärholmen centrum i närheten av Food courten mitt emot butiken JD Sports

DOKTOR.SE – MEDICAL SÖDERTÄLJE

Lovisinsgatan 3

151 73 Södertälje

Mitt i stan i närheten av tågstationen.

DOKTOR.SE – MEDICAL GLOBEN/BLÅSUT

Sofielundsvägen 31

121 30 Stockholm

DOKTOR.SE – MEDICAL NORRA DJURGÅRDSSTADEN/ROPSTEN

Bobergsgatan 77

115 48 Stockholm

DOKTOR.SE VACCIN OCH HÄLSA 

Fältöversten/Karlaplan

Karlaplan 13

115 20 Stockholm

DOKTOR.SE MEDICAL NORRTÄLJE

Stockholmsvägen 55

Norrtälje

Lokalen ligger i närheten av Mcdonalds och OKQ8

DOKTOR.SE MEDICAL HANINGE

Runstensvägen 1

Handen

DOKTOR.SE MEDICAL – SOLLENTUNA CENTRUM  (PLAN 2 I NÄRHETEN AV KAPPAHL)

Sollentuna Centrum

191 47 Sollentuna

MALMÖ

DOKTOR.SE/MEDICAL TRIANGELN (INGÅNG FRÅN RÅDMANSGATAN)

Rådmansgatan 10

211 46 Malmö

UPPSALA

DOKTOR.SE BREDGRÄND 18

Bredgränd 18

753 20 Uppsala

GÖTEBORG

MEDICAL AVENYN

Kristinelundsgatan 13
411 35 Göteborg


VINGÅKER

VINGÅKERS VÅRDCENTRAL

Östra Torggatan 3

643 30 Vingåker

Erbjuder ni kostnadsfria antikroppstest eller PCR test i Stockholm?

På uppdrag av Region Stockholm erbjuder vi kostnadsfira antikroppstest till dig som är folkbokförd i Region Stockholm. Du bokar enkelt tid/beställer test i Doktor.se-appen.

Varför tar ni inte antikroppstest på personer under 15 år?

Vi har i nuläget endast möjlighet att erbjuda antikroppstest för personer över 15 år. I Region Sörmland är åldersgränsen 18 år och inom Region Uppsala och Skåne 16 år.

För att logga in i vår app måste man vara 16 år, därför krävs målsmans inloggning i appen för patienter under 16 år. För att sedan kunna boka testet krävs det att patienten loggar in med eget bankID på 1177.

Vilken typ av immunoglobulin mäter ert test?

Det finns flera sorters antikroppar, så kallade immunoglobuliner, Våra tester mäter förekomst av det immunoglobulin som heter IgG och är specifikt för SARS-CoV-2. Det anses vara det säkraste testet. Det kan påvisas i kroppen 1-3 veckor efter de första symtomen på sjukdomen. IgG är en markör för genomgången infektion eller pågående och långdragen covid-19 infektion. De immunoglobuliner som diskuteras i samband med infektioner är IgM och IgG. Enligt den kunskap och de tester som finns i dag är IgM-test vid covid-19 inte lika bra.

Senast uppdaterad: 2021-01-14
Redaktör: Ewa Lundborg, Doktor.se
Granskare: Seika Lee, Medicinsk Chef - Doktor.se
  • Öppet dygnet runt
  • 365 dagar om året
  • Direkt i mobilen
Skriv in ditt mobilnummer här så skickar vi nedladdningslänk till din mobil! Supersmidigt.
Ange telefonnummer
Kontrollera telefonnummer och försök igen.
Vi samarbetar med