Covid-19 test

Hos oss kan du få hjälp med covid-19 test. Du kan få svar på om du har antikroppar mot SARS-CoV-2 eller om du har en pågående infektion just nu.

PCR-test - om du misstänker att du just nu har covid-19

När du har symtom som kan bero på en pågående infektion kan du testa om det är covid-19 du drabbats av. Då används ett så kallat PCR-test som visar om det finns coronavirus (SARS-CoV-2) i kroppen. PCR-testet skickas till din folkbokföringsadress med en instruktion för självprovtagning. Du ska skicka in provet direkt efter att du tagit det. Provet måste sedan komma fram till laboratoriet inom 72 timmar för att kunna analyseras. För att säkerställa att provet kommer fram i tid rekommenderar vi att du tar provet i början av veckan för effektivare postgång. Tänk också på att paketet med provet måste innehålla en påskriven smittskyddssedel, annars kan provet inte analyseras.

Om du får ett positivt svar betyder det att du har virus i kroppen och att du är, eller nyligen har varit, smittad med corona (SARS-CoV-2). Om du får ett negativt svar betyder det att du sannolikt inte har en pågående covid-19-infektion.

Antikroppstest covid-19 – om du tror att du har haft infektionen

Du kan testa om du har haft covid-19 och utvecklat antikroppar mot corona (SARS-CoV-2). I nuläget kan vi erbjuda antikroppstest för personer över 15 år. Vi använder serologiska snabbtest, vilket innebär att vi tar ett blodprov genom ett stick i fingret. Du kan läsa mer om hur du kan testa dig för antikroppar hos Doktor.se här.

Det går att påvisa antikroppar först några veckor efter att infektionen läkt ut. Ett antikroppstest kan därför tas tidigast två veckor efter infektionen.

Om du får ett positivt svar betyder det att du har haft covid-19 och har utvecklat antikroppar (IgG) mot infektionen. Då har du minskad risk att smittas, och minskad risk att smitta andra. Om du får ett negativt svar visar det att du just nu inte har mätbara nivåer av antikroppar mot viruset. Det kan bero på att du inte har haft covid-19, eller att du har haft covid-19 men inte utvecklat antikroppar. En anledning kan vara att det gått för kort tid sedan infektionen läkt ut.

En symtomfri person som har utvecklat antikroppar har en möjlighet att i större utsträckning umgås socialt, både utomhus och inomhus med sina närstående. Det gäller även för personer i riskgrupp eller personer som är över 70 år som utvecklat antikroppar.

Det finns fortfarande många frågetecken, som till exempel hur länge en immunitet varar. I nuläget anger Folkhälsomyndigheten att det är sannolikt att en person som haft covid-19-infektion har en låg risk att bli sjuk igen i upp till sex månader. De betonar också att varje person måste göra en egen bedömning utifrån den aktuella situationen och fortsätta att följa de allmänna rekommendationerna från Folkhälsomyndigheten, till exempel att stanna hemma vid sjukdomssymtom, tvätta händerna regelbundet samt hålla avstånd till de som inte ingår i den egna umgängeskretsen.

Hur gör jag för att bli testad?

Du kontaktar oss via vår app. Efter att du loggat in med BankID kommer du till en sida där du väljer ”Covid-19”. Du får sedan svara på några frågor som kommer upp i en chattruta. Det är enkelt och det tar bara några minuter.

PCR-test för dig som har en pågående infektion är personligt. Det kan inte användas av någon annan än den person som beställt testet. Det är ett hemtest som skickas hem till din folkbokföringsadress.

Hur gör jag för att få mitt provsvar?

När ditt provsvar är färdigt så hittar du svaret på dina sidor på 1177.

Logga in på dina sidor och välj journaltjänster, och därefter anteckningar. På anteckningar hittar du ditt provsvar samt förklaring hur du ska tolka det.

Klicka här för att visa en PDF med skärmdumpar hur du ska göra steg för steg

Vad ska jag göra om jag inte hittar något provsvar?

Du får normalt ditt svar inom 7 arbetsdagar men det kan ta upp till 10 arbetsdagar. Om du inte fått ett provsvar efter 10 arbetsdagar dagar logga in i Doktor.se appen och välj kategorin: ”Hämta provsvar” så hjälper vid dig.

Erbjuder Doktor.se covid-19 test för reseintyg?

Ja, om du ska resa utomlands och behöver ett medicinskt intyg för resa kan du vända dig till oss. Vi hjälper dig då att utföra ett PCR test för intyg att du inte har covid-19. Våra tester har hög kvalitet och uppfyller Folkhälsomyndighetens krav. För att komma åt ditt provsvar krävs Mobilt BankID. För mer information om dessa tester, klicka här.

Var har Doktor.se provtagningsplatser för antikroppstest?

Du kan hitta all information om antikroppstester genom Doktor.se här. 

 

Varför tar ni inte antikroppstest på personer under 15 år?

Vi har i nuläget endast möjlighet att erbjuda antikroppstest för personer över 15 år. I Region Sörmland är åldersgränsen 18 år och inom Region Uppsala och Skåne 16 år.

För att logga in i vår app måste man vara 16 år, därför krävs målsmans inloggning i appen för patienter under 16 år. För att sedan kunna boka testet krävs det att patienten loggar in med eget bankID på 1177.

Senast uppdaterad: 2021-04-01
Redaktör: Ewa Lundborg, Doktor.se
Granskare: Seika Lee, Medicinsk Chef - Doktor.se
  • Öppet dygnet runt
  • 365 dagar om året
  • Direkt i mobilen
Skriv in ditt mobilnummer här så skickar vi nedladdningslänk till din mobil! Supersmidigt.
Ange telefonnummer
Kontrollera telefonnummer och försök igen.
Vi samarbetar med