Covid-19 test

Hos oss kan du få hjälp med covid-19 test. Du kan testa dig om du misstänker att du har en pågående infektion, eller om du tror att du haft covid-19 och undrar om du har antikroppar mot corona (SARS-CoV-2). Våra tester har hög kvalitet och uppfyller Folkhälsomyndighetens säkerhetskrav. För tillfället kan vi bara erbjuda antikroppstester då vår leverantör av tester för pågående infektion har brist på material. Vi räknar med att kunna erbjuda båda typer av tester senast i slutet av juli igen. 

PCR-test - om du misstänker att du just nu har covid-19

När du har en pågående infektion kan du testa om det är covid-19 du drabbats av. Då används ett så kallat PCR-test som visar om det finns coronavirus (SARS-CoV-2) i kroppen. PCR-testet skickas till din folkbokföringsadress med en instruktion för självprovtagning. Du ska skicka in provet direkt efter att du tagit det. Provet måste sedan komma fram till laboratoriet inom 72 timmar för att kunna analyseras. För att säkerställa att provet kommer fram i tid rekommenderar vi att du tar provet i början av veckan för effektivare postgång. Tänk också på att paketet med provet måste innehålla en påskriven smittskyddssedel, annars kan provet inte analyseras.

Om du får ett positivt svar betyder det att du har virus i kroppen och att du är, eller nyligen har varit, smittad med corona (SARS-CoV-2). Om du får ett negativt svar betyder det att du sannolikt inte har en pågående covid-19-infektion.

Antikroppstest covid-19 – om du tror att du har haft infektionen

Du kan testa om du har haft covid-19 och utvecklat antikroppar mot corona (SARS-CoV-2). I nuläget kan vi erbjuda antikroppstest för personer över 15 år. Vi använder serologiska test, vilket innebär att du får ta ett blodprov. Provet analyseras med ELISA som är den mest pålitliga metoden just nu. Blodprov kan tas på olika testplatser i samarbete med Medical Vaccin AB och Kronans Apotek. Bokning av provtagning och val av plats görs direkt i vår app. Vi arbetar för att kunna erbjuda provtagning i hela landet inom de närmsta veckorna. Just nu har vi öppnat för provtagning i Stockholm och Uppsala och kommer öppna fler provtagningsplatser framöver.

Det går att påvisa antikroppar först några veckor efter att infektionen läkt ut. Ett antikroppstest kan därför tas tidigast tre veckor efter din första dag med symtom.

Om du får ett positivt svar betyder det att du har haft covid-19 och har utvecklat antikroppar (IgG) mot infektionen. Då har du minskad risk att smittas, och minskad risk att smitta andra. Om du får ett negativt svar visar det att du just nu inte har mätbara nivåer av antikroppar mot viruset. Det kan bero på att du inte har haft covid-19, eller att du har haft covid-19 men inte utvecklat antikroppar. Det kan ha gått för kort tid sedan infektionen läkt ut. I vissa fall visar testet något som kallas för reaktiva antikroppar, vilket innebär ett tvetydigt svar där det inte går att avgöra om du har utvecklat antikroppar eller inte. Då kan du behöva vänta två veckor och sedan göra testet en gång till.

En symtomfri person som har utvecklat antikroppar har en möjlighet att i större utsträckning umgås socialt, både utomhus och inomhus med sina närstående. Det gäller även för personer i riskgrupp eller personer som är över 70 år som utvecklat antikroppar.

Det finns fortfarande många frågetecken, som till exempel hur länge en immunitet varar. Varje person bör därför göra en egen bedömning utifrån den aktuella situationen och fortsätta att följa de allmänna rekommendationerna från Folkhälsomyndigheten, till exempel att stanna hemma vid sjukdomssymtom, tvätta händerna regelbundet samt hålla avstånd till de som inte ingår i den egna umgängeskretsen.

Erbjuder ni kostnadsfria antikroppstest eller PCR test i Stockholm?

Ja, vi erbjuder kostnadsfria antikroppstest och PCR test i Stockholm, du bokar tid direkt i Doktor.se appen.

Hur gör jag för att bli testad?

Du kontaktar oss via vår app. Efter att du loggat in med BankID kommer du till en sida där du väljer ”Test covid-19”. Du får sedan svara på några frågor som kommer upp i en chattruta. Det är enkelt och det tar bara några minuter.

Om du ska göra ett antikroppstest kommer du att få en länk för att boka provtid.

Om du ska göra ett PCR-test blir du uppringd av vår personal som gör en medicinsk bedömning. Därefter kan du få ett PCR-test hemskickat (det vill säga ett test om du har en pågående infektion). Observera att vi inte kan erbjuda PCR-tester för tillfället på grund av materialbrist hos leverantören.

Du kommer då få en detaljerad instruktion om hur du gör för att ta provet och skicka in det till laboratoriet. Några viktiga saker att tänka på för att säkerställa att ditt prov kan analyseras:

  • Du ska skicka in provet direkt efter att du tagit det.
  • Provet måste hinna fram till laboratoriet och analyseras inom 72 timmar.
  • Vi rekommenderar att du tar provet söndag-torsdag förmiddag (inte fredag eller lördag) för att säkerställa att paketet hinner komma fram med posten inom 72 timmar.
  • Paketet med provet måste innehålla en påskriven smittskyddssedel, annars kan provet inte analyseras.

Hur gör jag för att få mitt provsvar?

När ditt provsvar är färdigt så hittar du svaret på dina sidor på 1177.

Logga in på dina sidor och välj journaltjänster, och därefter anteckningar. På anteckningar hittar du ditt provsvar samt förklaring hur du ska tolka det.

Klicka här för att visa en PDF med skärmdumpar hur du ska göra steg för steg

Vad kostar det?

Antikroppstest för dig som är skriven i Region Stockholm kostar 0 kronor. För dig i Region Uppsala kostar antikroppstest 200 kronor och för boende i Region Sörmland kostar antikroppstest 470 kronor. I övriga Sverige kostar det 495 kronor.

 

För tillfället kan vi inte erbjuda PCR tester, när vi erbjuder dem igen så är avgiften PCR-tester (test för att avgöra om du har en pågående infektion) 0 kronor, förutom om du bor i region Skåne då är avgiften 200 kronor.

Var har Doktor.se provtagningsplatser för antikroppstest?

Vi arbetar för att kunna erbjuda provtagning för antikroppstester i hela landet inom de närmsta veckorna. Just nu har vi öppnat för provtagning i Stockholm, Göteborg, Uppsala, Sörmland och Skåne.

Dessa är våra aktuella provagningsplatser, du behöver boka en tid genom appen för att göra en provtagning.

STOCKHOLM

DOKTOR.SE – MEDICAL MARIATORGET T-BANA

(OBS! Lokalen ligger i nedgången till tunnelbanan)

Torkel Knutssonsgatan 33

118 49 Stockholm 

dOKTOR.SE – MEDICAL TORSPLAN

Sonja Kovalevskys Gata 3

113 65 Stockholm

DOKTOR.SE – MEDICAL KISTA 

Kistagången 19

164 40 Stockholm

DOKTOR.SE – MEDICAL SKÄRHOLMEN CENTRUM 

Byholmsgången 2

127 48 Skärholmen

Mitt i Skärholmen centrum i närheten av Food courten mitt emot butiken JD Sports

DOKTOR.SE – MEDICAL SÖDERTÄLJE

Lovisinsgatan 3

151 73 Södertälje

Mitt i stan i närheten av tågstationen.

DOKTOR.SE – MEDICAL GLOBEL/BLÅSUT

Sofielundsvägen 31

121 30 Stockholm

DOKTOR.SE – MEDICAL NORRA DJURGÅRDSSTADEN/ROPSTEN

Bobergsgatan 77

115 48 Stockholm

DOKTOR.SE VACCIN OCH HÄLSA 

Fältöversten/Karlaplan

Karlaplan 13

115 20 Stockholm

DOKTOR.SE MEDICAL HALLUNDA CENTRUM

Hallunda Torg, 145 68 Botkyrka

Fristående lokal, kolla skyltning. Det är INTE Hallunda Vårdcentral.

DOKTOR.SE MEDICAL NORRTÄLJE

Stockholmsvägen 55

Norrtälje

Lokalen ligger i närheten av Mcdonalds och OKQ8

DOKTOR.SE MEDICAL UPPLANDS VÄSBY

Kanalvägen 10A

Upplands Väsby

Lokalen ligger bredvid glashotellet Scandic i bottenvåningen

DOKTOR.SE MEDICAL ÅKERSBERGA

Stationsgränd 16, plan 5

Åkersberga

Ligger på samma våningsplan som Karolinska Universitetslaboratoriet.

 

UPPSALA

DOKTOR.SE BREDGRÄND 4

Bredgränd 4

753 20 Uppsala

GÖTEBORG

MEDICAL AVENYN

Kristinelundsgatan 13
411 35 Göteborg
Malmö

MEDICAL TRIANGELN

Rådmansgatan 10

211 46 Malmö

VINGÅKER
VINGÅKERS VÅRDCENTRAL
Östra Torggatan 3
643 30 Vingåker

 

SKÅNE

 

Doktor.se Malmö – Triangeln

Rådmansgatan 10

211 46 Malmö

 

Doktor.se Helsingborg – Söder Galleria

Södergatan 30

252 25 Helsingborg

 

Doktor.se Klippan – Torget

Storgatan 19-23

264 33 Klippan

 

Doktor.se Kristianstad

Östra Storgatan 35

291 31 Kristianstad

Varför tar ni inte antikroppstest på personer under 15 år?

Vi har i nuläget endast möjlighet att erbjuda antikroppstest för personer över 15 år.

Vilken typ av immunoglobulin mäter ert test?

Det finns flera sorters antikroppar, så kallade immunoglobuliner, Våra tester mäter förekomst av det immunoglobulin som heter IgG och är specifikt för SARS-CoV-2. Det anses vara det säkraste testet. Det kan påvisas i kroppen 1-3 veckor efter de första symtomen på sjukdomen. IgG är en markör för genomgången infektion eller pågående och långdragen covid-19 infektion. De immunoglobuliner som diskuteras i samband med infektioner är IgM och IgG. Enligt den kunskap och de tester som finns i dag är IgM-test vid covid-19 inte lika bra.

Erbjuder Doktor.se covid-19 test för reseintyg?

För tillfället kan vi tyvärr inte erbjuda Covid-19-test för reseintyg.

Senast uppdaterad: 2020-08-07
Redaktör: Ewa Lundborg, Doktor.se
Granskare: Seika Lee, Medicinsk Chef - Doktor.se
  • Öppet dygnet runt
  • 365 dagar om året
  • Patientavgift 0 kronor
Skriv in ditt mobilnummer här så skickar vi nedladdningslänk till din mobil! Supersmidigt.
Kontrollera telefonnummer och försök igen.
Vi samarbetar med