Covid-19 test

Hos oss kan du få hjälp med covid-19 test. Du kan få svar på om du har en pågående infektion just nu.

PCR-test - om du misstänker att du just nu har covid-19

När du har symtom som kan bero på en pågående infektion kan du testa om det är covid-19 du drabbats av. Då används ett så kallat PCR-test som visar om det finns coronavirus (SARS-CoV-2) i kroppen. PCR-testet skickas till din folkbokföringsadress med en instruktion för självprovtagning. Du ska skicka in provet direkt efter att du tagit det. Provet måste sedan komma fram till laboratoriet inom 72 timmar för att kunna analyseras. För att säkerställa att provet kommer fram i tid rekommenderar vi att du tar provet i början av veckan för effektivare postgång. Tänk också på att paketet med provet måste innehålla en påskriven smittskyddssedel, annars kan provet inte analyseras.

Om du får ett positivt svar betyder det att du har virus i kroppen och att du är, eller nyligen har varit, smittad med corona (SARS-CoV-2). Om du får ett negativt svar betyder det att du sannolikt inte har en pågående covid-19-infektion.

Hur gör jag för att bli testad?

Du kontaktar oss via vår app. Efter att du loggat in med BankID kommer du till en sida där du väljer ”Covid-19”. Du får sedan svara på några frågor som kommer upp i en chattruta. Det är enkelt och det tar bara några minuter.

PCR-test för dig som har en pågående infektion är personligt. Det kan inte användas av någon annan än den person som beställt testet. Det är ett hemtest som skickas hem till din folkbokföringsadress.

Hur gör jag för att få mitt provsvar?

När ditt provsvar är färdigt så hittar du svaret på dina sidor på 1177.

Logga in på dina sidor och välj journaltjänster, och därefter anteckningar. På anteckningar hittar du ditt provsvar samt förklaring hur du ska tolka det.

Klicka här för att visa en PDF med skärmdumpar hur du ska göra steg för steg

Vad ska jag göra om jag inte hittar något provsvar?

Du får normalt ditt svar inom 7 arbetsdagar men det kan ta upp till 10 arbetsdagar. Om du inte fått ett provsvar efter 10 arbetsdagar dagar logga in i Doktor.se appen och välj kategorin: ”Hämta provsvar” så hjälper vid dig.

Senast uppdaterad: 2021-08-11
Redaktör: Ewa Lundborg, Doktor.se
Granskare: Seika Lee, Medicinsk Chef - Doktor.se
  • Öppet dygnet runt
  • 365 dagar om året
  • Direkt i mobilen
Skriv in ditt mobilnummer här så skickar vi nedladdningslänk till din mobil! Supersmidigt.
Ange telefonnummer
Kontrollera telefonnummer och försök igen.
Vi samarbetar med