Fotsvamp är en vanlig svampinfektion som ofta uppstår i huden mellan tårna. Vanliga symtom är att det kliar och svider, och ibland bildas sprickor i huden. Om du är osäker på om det är fotsvamp du har fått kan du fråga oss på Doktor.se om råd.
Fotsvamp
Behandling vid fotsvamp
Du kan behandla fotsvamp med receptfria läkemedel som du köper på apotek. De receptfria läkemedlen smörjer du in på det drabbade området och en bit utanför enligt instruktionen som medföljer. Det finns en rad olika produkter. För fuktig hud kan det vara bra med en gel, för torr hud kan en kräm passa bättre. Vissa produkter behöver bara smörjas in en gång, andra i en till flera veckor. Fråga apotekspersonalen om råd.
Förutom behandlingen bör du se till att minska risken att drabbas igen, läs mer under vad du kan göra själv. Det finns även ett svampmedel i form av ett puder som du kan använda inuti skorna. Det kan vara ett alternativ för att förebygga återkommande problem med fotsvamp.
Vid svårare svampinfektioner finns ytterligare läkemedel som kan skrivas ut på recept.
Vad är fotsvamp?
Fotsvamp kallas även för tinea pedis och är en vanlig och smittsam svampinfektion. Vid fotsvamp har en svampgrupp som kallas dermatofyter trängt in och infekterat hudens översta lager. Det gör att huden producerar fler celler än normalt, så att huden blir tjock och fjällande. Ofta kan det synas en röd kant i övergången mellan normal och infekterad hud.
Svampen trivs i fuktiga, varma och instängda miljöer, som täta skor där tårna pressas samman. Likaså ökar risken för fotsvamp då man går i fuktiga strumpor och skor. Fotsvamp kan spridas genom hudflagor som kan fästa sig på golv, mattor, skor, sängkläder och andra ytor. Det är lätt att bli smittad eller smitta andra i miljöer där många går barfota, till exempel i omklädningsrum och simhallar.
Fotsvamp är en vanlig åkomma bland ungdomar och vuxna, särskilt bland personer som idrottar mycket. Sjukdomen kallas därför på engelska för athlete´s foot (idrottarfot). Barn under tio år drabbas sällan av fotsvamp, men det förekommer.
Symtom på fotsvamp
Det är vanligt att fotsvamp sätter sig mellan två tår, ofta lilltån och tån bredvid. Symtomen kan variera, men vanliga symtom är:
att huden fjällar och flagnar
att det kliar
att det bildas sprickor och lös hud, speciellt mellan tårna och under fotsulan
torr hud under fotsulan och sidan av foten
Vad kan jag göra själv?
Det finns tre huvudregler för att minska risken att drabbas av fotsvamp:
Tvål. Tvätta fötterna noggrant varje dag, även mellan tårna, men överdriven tvättning är inte nödvändigt. Torka ordentligt mellan tårna efter dusch och bad.
Luft. Låt inte fötterna gå länge i fuktiga, instängda miljöer. Sparka av dig skorna så ofta som möjligt, gå gärna barfota hemma och undvik täta skor. Byt skor. Undvik syntetmaterial i strumpor som kan göra att du svettas mer om fötterna.
Tvätt. Byt strumpor varje dag och alltid efter att du idrottat eller tränat. Tvätta de använda strumporna i 60 grader så att svampsporerna dör.
Eftersom fotsvamp smittar lätt kan det vara en bra idé att använda badtofflor i simhallar och offentliga omklädningsrum.
När bör jag söka vård?
Om infektionen inte blir bättre av receptfri behandling och övriga åtgärder för att minska besvären bör du rådgöra med en läkare. Du kan behöva säkerställa att det är en svampinfektion du drabbats av, och i vissa fall kan det behövas behandling som skrivs ut på recept.
Du bör också rådgöra med läkare om du misstänker fotsvamp hos barn under tio år.
Hur kan Doktor.se hjälpa mig?
Våra sjuksköterskor och läkare kan hjälpa dig med rådgivning och bedömning av symtomen. Vid behov skriver vi ut läkemedel på recept.
Frågor och svar om fotsvamp
Några korta frågor och svar kring fotsvamp.
Senaste artiklar
Här finner du våra artiklar där vi skriver om det senaste inom sjukvård, hälsa och medicin.