Doktor.se

Framfall

Framfall är när livmodern sjunker ner i slidan, eller organ runtom slidan buktar in i slidväggen. Det beror på en försvagad bäckenbotten. Vissa personer har inga besvär alls av sitt framfall, men för andra kan det skapa tyngdkänsla, skava och orsaka problem med att tömma blåsa och tarm. Det finns flera olika behandlingar för framfall.

Hur kan Doktor.se hjälpa mig?

Doktor.se arbetar erfarna barnmorskor, sjuksköterskor och läkare som kan hjälpa dig med att bedöma symtom och ge råd. Om det behövs kan vi hänvisa dig vidare för utredning. Vid misstanke om framfall behövs vanligtvis en gynekologisk undersökning.

Vad är framfall?

Framfall är när organ nära slidan sjunker ner i eller buktar in i slidans öppning. Det kan ske genom att:

  • livmodern förflyttar sig ner i slidans öppning

  • ändtarmen eller tunntarmen buktar in i slidans bakvägg

  • urinblåsan buktar in i slidans framvägg

Orsak till framfall

Bäckenbotten består av muskulatur och stödjevävnad, och hjälper till att hålla uppe underlivsorganen. Med åldern försvagas bäckenbotten, och även graviditet och förlossning sliter på vävnaderna. Efter klimakteriet minskar östrogennivåerna i kroppen, vilket gör slemhinnorna sköra och torra. Detta kan öka det skav som många känner från sitt framfall.

Tillstånd som skapar ökat tryck i bukhålan, till exempel övervikt, kronisk hosta, tunga lyft och förstoppning, verkar öka risken för att få framfall.

Vissa personer kan få framfall efter förlossning, men det brukar det gå över efter några månader.

Symtom vid framfall

Framfall ger symtom i form av skav och tyngdkänsla i slidan, samt att du känner att något ligger i eller buktar in mot slidöppningen. Du kan också få problem med täta urinträngningar och urinläckage. Andra symtom har att göra med vilket sorts framfall det är:

  • Om det är livmodern som sjunkit ner kan livmoderhalsen ibland sticka ut ur slidöppningen och göra det svårt att sitta. Det kan också orsaka sår på livmodertappen och ge blodiga flytningar. Du kan ofta putta tillbaka framfallet när det sticker ut genom slidöppningen.

  • Om urinblåsan buktar in i slidväggen kan det bli svårt att tömma blåsan, och då är det lättare att få en urinvägsinfektion.

  • Om det är tunntarmen eller ändtarmen som buktar in i slidväggen kan det bli svårt att bajsa.

Vad kan jag göra själv?

  • Övervikt tycks öka risken för framfall. Att gå ner i vikt är därför en bra idé om du är överviktig och vill minska risken för framfall.

  • Framfall kan orsakas av att bära tungt. Du bör därför vara försiktig med tunga lyft.

  • Träning av bäckenbottenmuskulaturen kan förhindra att framfallet försämras. Tränar gör du genom att knipa med musklerna i bäckenbotten på samma sätt som du skulle göra för att stoppa en stråle när du kissar. 10 minuters knipövningar flera gånger om dagen är det som rekommenderas.

Behandling vid framfall

Framfall går inte över av sig själv utan brukar vanligtvis förvärras med tiden. Det finns flera olika behandlingar vid framfall.

En kräm eller ett slidpiller som innehåller östrogen kan minska det skav som uppstår i slidan. I lindriga fall är detta den enda behandling som behövs.

Om livmodern sjunkit ner, eller urinblåsan buktar in i slidväggen, kan du få bra effekt av en ring som placeras i slidan och lyfter upp framfallet. Den används tillsammans med östrogenkräm eller p-piller för att minska skav.

Om du har mycket besvär kan det bli aktuellt med operation. Läkaren återställer då normala förhållanden i slidan genom att skjuta tillbaka det som sjunkit ner eller buktat in, samt förstärka slidans väggar med ett nät. Om livmodern sjunkit ner kan livmoderhalsen göras kortare.

När bör jag söka vård?

Om du misstänker att du har framfall och har besvär av det, bör du söka vård på en gynekologisk mottagning eller en vårdcentral. Sök vård akut på en gynekologisk mottagning, vårdcentral eller jouröppen mottagning ifall du är kissnödig men inte kan kissa, eller om du inte kan putta tillbaka framfallet. Om ingen gynekologisk mottagning, vårdcentral eller jouröppen mottagning är öppen, sök vård på en gynekologisk akutmottagning.

Frågor och svar om framfall

Ewa Lundborg - Doktor.se2022-03-22Filip Saxena, chefläkare - Doktor.se2023-09-11