Genital herpes

Genital herpes är en virusinfektion som ger smärtsamma sår och blåsor i underlivet. Infektionen orsakas av ett herpesvirus. Viruset kan också ge herpes i ögat.

Hjälp på 15 minuter

Med vår samarbetspartner herpeskollen.se kan du som tidigare blivit diagnostiserad med herpes få läkarbedömning och recept på behandling inom 15 minuter*. Det enda du behöver göra är att svara på några medicinska frågor om dina symtom, direkt på nätet. Patientavgiften är 100 kronor.

*Gäller ej Stockholm och Skåne

Personlig hjälp direkt i appen

Våra erfarna sjuksköterskor och läkare kan hjälpa dig med rådgivning och skriva ut läkemedel på recept då det behövs, om du tidigare blivit diagnostiserad med herpes.

Orsak till genital herpes

Herpes i underlivet smittar via sexuell kontakt. Efter den första infektionen ligger viruset vilande i så kallade nervganglion, en anhopning av nervcellskroppar. Viruset kan sedan aktiveras igen, och då ta sig ut från nervcellskropparna till huden och orsaka nya utbrott. De nya utbrotten brukar vara mildare än det första. Det är störst risk att du smittar din partner när du har ett utbrott, men du kan smitta även när du inte har det.

Symtom på genital herpes

Ett tydligt tecken på herpes är blåsor som spricker och blir till sår. Huden kan ibland bli röd och börja klia redan innan blåsorna utvecklas. Så småningom förvandlas såren till sårskorpor. Blåsorna och såren är ofta ömma för beröring, och det kan göra ont att kissa. Du kan också känna av infektionen i resten av kroppen. Typiska symtom är

En herpesinfektion kan i sällsynta fall sprida sig till hjärnan och orsaka hjärnhinneinflammation, så kallad herpesmeningit.  Det är ett allvarligt tillstånd som behöver akut vård. Symtom på herpesmeningit är:

  • svår huvudvärk
  • ljud- och ljuskänslighet
  • illamående
  • kräkningar
  • personlighetsförändringar

Vad kan jag göra själv?

Om du har mycket ont kan du ta paracetamol i tablettform, till exempel Alvedon. Du kan också testa att stryka på en bedövande salva där det gör ont, finns receptfria salvor att få tag på. Försök att duscha underlivet varje dag så att såren inte blir infekterade av bakterier.

Behandling vid genital herpes

Herpes kräver inte alltid behandling. Det finns inget läkemedel som tar bort virusinfektionen när den väl etablerat sig i nervcellerna, och själva utbrotten går över av sig själva. Har du stora besvär kan en läkare skriva ut läkemedel som gör utbrottet kortare och mildare.  Har du väldigt ofta utbrott kan du behöva ta dessa läkemedel i förebyggande syfte.

När bör jag söka vård?

Du som har symtom på genital herpes och som fått diagnosen tidigare kan kontakta våra sjuksköterskor och läkare direkt i appen för att få rådgivning och vid behov recept på behandling. Om det är första gången du misstänker en herpesinfektion i underlivet bör du söka vård så snabbt du kan, eftersom läkemedel mot genital herpes har bäst effekt i början av sjukdomsförloppet. Besök en vårdcentral, ungdomsmottagning eller hud-/könsmottagning för undersökning och provtagning.

Du bör också uppsöka fysisk vård om:

  • du har många och svåra utbrott
  • det har bildats var i dina sår
  • om infektionen har spridit sig till ögat
  • om du är gravid
  • om du har kraftig huvudvärk, eftersom herpesvirus i sällsynta fall kan ge hjärnhinneinflammation

Doktor.se har vårdcentraler på flera orter som du kan vända dig till.

Hur kan Doktor.se hjälpa mig?

Vid genital herpes behövs undersökning och provtagning på vårdcentral, ungdomsmottagning eller hud- och könsmottagning. Doktor.se har fysiska mottagningar på flera orter som du kan vända dig till.

Frågor och svar om genital herpes

Några frågor och svar kring genital herpes.

Hur smittar herpes?

Herpes smittar vid sexuell kontakt. Det kan smitta från hud till hud, från hud till slemhinna, från slemhinna till hud och från slemhinna till slemhinna.

Hur många har herpes?

Herpes är väldigt vanligt. Nästan alla personer smittas någon gång under sin levnadstid av ett herpesvirus som kan ge genital herpes.

När smittar herpes?

Du är som mest smittsam när du har ett utbrott, men du kan smitta någon även om du inte har ett utbrott just då. Kondom är ett bra skydd mot herpes, men eftersom herpesvirus kan smitta från hud till hud räcker det inte alltid.

Redaktör: Ewa Lundborg - Doktor.se
Publicerat datum: 2020-10-22
Granskare: Filip Saxena, chefläkare - Doktor.se
Senast granskad: 2022-10-20
  • Öppet alla dagar i veckan
  • 365 dagar om året
  • Direkt i mobilen
Skriv in ditt mobilnummer här så skickar vi nedladdningslänk till din mobil! Supersmidigt.
Ange telefonnummer
Kontrollera telefonnummer och försök igen.
Vi samarbetar med