Grå starr

Grå starr är en ögonsjukdom som gör att din syn blir sämre. Det är mycket vanligt att få grå starr när du blir äldre. Sjukdomen är inte farlig men kan vara väldigt besvärlig beroende på hur mycket synen påverkas. Om det behövs kan grå starr botas med operation. 

Vad är grå starr?

Grå starr är en sjukdom där ögats lins, som normalt är genomskinlig, blir grumlig och släpper igenom ljus sämre. Det gör att du ser suddigt både på långt och kort håll. Grumlingarna i linsen kan också göra att ljusstrålar som passerar genom linsen splittras. Det kan göra att du ser dubbelt eller dubbla konturer. Utan behandling försämras synen gradvis, men hur snabbt det går är väldigt olika från person till person. Grå starr kan botas med en operation. Efter operationen får de flesta tillbaka sin normala syn. Grå starr kallas också för katarakt inom vården. 

Orsak till grå starr

Oftast är grå starr ett resultat av normalt åldrande. Linsen i ögat grumlas med åldern, även om den exakta processen för hur detta går till inte är känd. Även yngre människor kan drabbas av grå starr (katarakt), men det är ovanligt och beror då oftast på en skada eller en annan ögonsjukdom. I mer sällsynta fall kan grå starr också utvecklas som en följd av en annan sjukdom eller behandling med vissa läkemedel. 

Risken för att drabbas ökar om något av följande stämmer in på dig:

 • Du har typ 1 eller typ 2-diabetes.
 • Du har en annan sjukdom som påverkar ämnesomsättningen.
 • Du har vid upprepade tillfällen fått en inflammation i ögats regnbågshinna. 
 • Du har fått skador på ögonen.
 • Du har förändringar i ögats blodförsörjning. 
 • Du har under lång tid behandlats med läkemedel som innehåller hög dos kortison.
 • Du har utsatts för höga doser av infraröd- UV- eller röntgenstrålning.  
 • Du röker.

Det finns också en ärftlig variant av grå starr, men den är ovanlig. Om du under graviditeten får vissa sjukdomar, som exempelvis röda hund, finns det även en ökad risk för att barnet ska födas med grå starr. 

Grå starr – symtom

Grå starr kan ge symtom som antingen kommer gradvis under flera år, så långsamt att du knappt märker det, eller snabbt förvärras på några månader. När sjukdomen beror på normalt åldrande drabbas för det mesta båda ögonen. Det är vanligt att symtomen börjar på det ena ögat och först efter flera år ger besvär i det andra. Vid grå starr som beror på en skada kan symtomen utvecklas på bara några veckor.

Grå starr kan ge ett eller flera av följande symtom: 

 • Du ser sämre och suddigare, både på kort och långt håll.
 • Du har svårt att se i mörker.
 • Du bländas lätt och är känslig för starkt vitt ljus. 
 • Du ser konturer svagare.
 • Du kan se dubbla konturer. 
 • Du kan ha kvar dubbelseende även om ett öga sluts eller täcks för.
 • Du kan få förändrad ögonfärg.
 • Du kan behöva byta glasögon ofta.
 • Du kan uppleva färger som svagare och mer gulbruna.

Smärta, sveda och klåda i ögonen är inte symtom på grå starr.

Vad kan jag göra själv?

Vid grå starr kan du uppleva att du ser bättre i svagt ljus, eftersom pupillen då inte drar ihop sig lika mycket som i starkt ljus. För vissa hjälper det därför att använda solglasögon.

Behandling av grå starr

Grå starr kan bara botas genom operation, men det är inte alla som behöver opereras. Det beror på hur mycket sjukdomen påverkar synen och livskvalitén. Under en operation för grå starr tas den grumliga linsen bort och ersätts med en konstgjord lins. Nästan alla som har ett i övrigt normalt öga får tillbaka sin normala syn, eller nästintill. I de flesta fall görs operationen med lokalbedövning och du kan gå hem samma dag. 

När bör jag söka vård?

Kontakta en vårdcentral eller en optiker för undersökning om du tror att du har grå starr. 

Hur kan Doktor.se hjälpa mig?

Vid grå starr behövs en undersökning göras av ögat. Doktor.se har fysiska vårdcentraler på flera orter där vi kan hjälpa dig. Om det behövs kan du därefter få remiss till en ögonläkare. 

Frågor och svar om grå starr

Vad är grå starr?

Grå starr är en ögonsjukdom där linsen i ögat blir grumlig och din syn därför försämras och blir suddig. Oftast beror sjukdomen på normalt åldrande, men kan ibland orsakas av exempelvis skada eller annan ögonsjukdom. 

Vad är katarakt?

Katarakt är ett annat namn för grå starr. 

Hur vet man om man har grå starr?

Grå starr gör att din syn försämras och blir suddigare än normalt. Sjukdomen utvecklas olika snabbt för olika personer. Ibland går det på bara några veckor och ibland tar det många år. Du kan också få svårt att se i mörker, bli känslig för starkt ljus, få problem med att se konturer och du kan få svårare att se färger. Den vanligaste orsaken till grå starr är normalt åldrande, men även yngre kan i vissa fall drabbas. 

Vid grå starr, när är operation nödvändig?

Grå starr behöver opereras om du själv påverkas mycket av sjukdomen. Det är inte farligt att ha grå starr. 

Redaktör: Ewa Lundborg - Doktor.se
Publicerat datum: 2021-12-01
Granskare: Seika Lee, Medicinsk Chef - Doktor.se
Senast granskad: 2022-02-25
 • Öppet alla dagar i veckan
 • 365 dagar om året
 • Direkt i mobilen
Skriv in ditt mobilnummer här så skickar vi nedladdningslänk till din mobil! Supersmidigt.
Ange telefonnummer
Kontrollera telefonnummer och försök igen.
Vi samarbetar med