Doktor.se

Test för bakteriell vaginos och candida

Medicinskt granskad

Bakteriell vaginos och candida är två olika sorters underlivsbesvär som ger delvis likartade symtom, till exempel klåda och obehag i underlivet. Hos oss kan du få hjälp att ta prov för båda samtidigt med ett hemtest. Testet skickas i ett diskret kuvert till din hemadress. Om testet visar att du har någon av sjukdomarna kan du få hjälp med behandling hos oss på Doktor.se.

Hemtest 0 kr

Vi hjälper dig med en bedömning om du skulle ha nytta av att ta ett kostnadsfritt hemtest för bakteriell vaginos och candida.

Vad är bakteriell vaginos och candida?

Bakteriell vaginos är en obalans i bakteriefloran i slidan. Det beror ofta på en viss typ av bakterie som förökat sig och stört balansen i underlivet. Det här är ett vanligt besvär bland sexuellt aktiva kvinnoer i fertil ålder. Läs mer om bakteriell vaginos här

Candida är en slags jästsvamp och den vanligaste orsaken till en svampinfektion i underlivet. Läs mer om svamp i underlivet här.

Både bakteriell vaginos och candida ger symtom som kan upplevas likartade, som klåda och flytningar, men kräver olika sorters behandling. Vid bakteriell vaginos ges behandling i form av antibiotika, och vid candida ges i stället svampdödande läkemedel. Därför kan det vara värdefullt att ta ett test för båda besvären samtidigt, så att du kan få rätt behandling.

Vad mäter testet?

Testet mäter om du har någon av de sex olika bakterier som är vanligt förekommande vid bakteriell vaginos eller någon av de fyra olika svampar som visar på en candidainfektion.

Vad kostar testet?

Om du önskar hjälp loggar du in i appen och söker hjälp via kategorin underliv. Du kommer då få betala den patientavgift som gäller för den region du bor i. Du informeras alltid om priser i förväg i appen och kan då välja om du vill fortsätta eller inte.

Under samtalet hjälper vi dig med en bedömning av dina besvär och om det behövs ett test. Själva testet är kostnadsfritt för dig som patient. Om testet visar att du har någon av sjukdomarna kan vi hjälpa dig med behandling, och det kan i så fall innebära en patientavgift för ett andra vårdbesök.

Hur gör jag för att bli testad?

Logga in i vår app med ditt BankID. Där kommer du se en sida där du kan välja bland olika kategorier, välj då ”underliv”. Du kommer att få börja med att svara på några frågor i en chattruta. Det tar bara några minuter.

Medicinsk personal hjälper dig, det eventuella testet är personligt och kommer att skickas hem till din folkbokföringsadress.

För att kunna beställa testet måste du vara över 16 år, ha ett mobild bankID och svenskt personnummer.

Hemtest 0 kr

Vi hjälper dig med en bedömning om du skulle ha nytta av att ta ett kostnadsfritt hemtest för bakteriell vaginos och candida.

Hur tar jag testet?

Du kommer att få hem allt material du behöver för att ta testet samt tydliga instruktioner. Provet tas med en provpinne som förs in i slidan. Det är enkelt att utföra och gör inte ont.

Tänk på att spara förpackningen, den använder du som returförpackning när du skickar in testet. Spara den analyskod som du fick med testet, och skicka sedan in provet enligt instruktion.

Kan jag ta testet samtidigt som jag har mens?

Du bör undvika att ta provet de dagar du blöder rikligt. I början eller slutet av din mens, eller om du bara har en liten blödning, så kan du ta testet.

Hur gör jag för att få mitt provsvar?

Du kommer att få ett sms när vi har mottagit ditt provsvar. Detta sms skickas till det nummer du angivit i samband med beställningen. Du kan då logga in på 1177.se så finns ditt provsvar där. Välj kategori journaltjänster, därefter anteckningar så kommer du till ditt provsvar.

Mitt provsvar kommer inte – vad ska jag göra?

Om det gått mer än tio dagar sedan du postade ditt test till oss, men inte fått något sms kan du gå in i appen och välja kategori provsvar så hjälper vi dig.

Mitt beställda test har inte kommit – vad ska jag göra?

Det tar vanligen ungefär 2–3 arbetsdagar innan du får hem testet, men kan ta upp mot sju arbetsdagar. Om du fortfarande inte fått ditt test efter sju dagar kan du maila support@doktor.se så hjälper vi dig.

Vad ska jag göra om testet är positivt?

Om testet visar att du har bakteriell vaginos eller candida loggar du in i appen under kategori underliv så kan vi hjälpa dig med behandling. Om du behöver hjälp med behandling betalar du patientavgift som vid alla vårdbesök.

Hemtest 0 kr

Vi hjälper dig med en bedömning om du skulle ha nytta av att ta ett kostnadsfritt hemtest för bakteriell vaginos och candida.

19 April, 202111 September, 2023