Doktor.se

Preventivmedel

Medicinskt granskad

Preventivmedel är ett samlingsnamn för olika metoder som används för att skydda dig mot oönskad graviditet. Många preventivmedel innehåller hormoner som påverkar kvinnans kropp, till exempel genom att förhindra ägglossning. Det finns också preventivmedel utan hormoner, till exempel kondom, femidom eller naturliga preventivmetoder.

Råd, behandling och receptförnyelse

Få preventivmedelsrådgivning, receptförskrivning eller förnya recept direkt i vår app. Öppet alla dagar.

Vad är preventivmedel?

Preventivmedel eller preventivmetoder är gemensamma namn för de olika metoder som kan användas för att skydda dig mot oönskad graviditet. Vissa preventivmedel, kondom och femidom, skyddar också mot könssjukdomar. Metoderna skiljer sig åt, både vad gäller hur effektivt skydd de ger, och vilka biverkningar de kan ge. 

Preventivmedel för män

De flesta preventivmedel som finns idag utöver effekten på kvinnans kropp. Män kan använda kondom, och män som inte längre vill kunna få barn kan också sterilisera sig.

Båda parter har ett gemensamt ansvar att skydda er mot graviditet och könssjukdomar, och att välja den metod som ni båda mår bra av – fysiskt och psykiskt. 

Preventivmedel med hormoner

Många preventivmedel verkar genom att tillföra hormoner. Det finns två olika typer av hormoner som ingår i preventivmedel: östrogen (syntetiskt framställt östrogen kallas estradiol) och gestagen.

En del preventivmedel innehåller både östrogen och gestagen:

Dessa sorter innehåller bara gestagen:

Hormonella preventivmedel skyddar mot graviditet genom att: 

  • se till att det inte blir någon ägglossning (gäller de som innehåller både östrogen och gestagen, och en del av de som bara innehåller gestagen)

  • göra så att slemmet i livmoderhalsen blir segare, så att spermier inte kan passera igenom in till livmodern (alla)

  • göra så att slemhinnan i livmodern blir tunnare, vilket innebär att ett befruktat ägg inte kan fästa där (alla)

Alla hormonella preventivmedel ger ett mycket säkert skydd mot oönskad graviditet när de används så som de ska. Preventivmedel som innehåller hormoner påverkar hela kroppen, vilket kan ge olika för och nackdelar. Du kan behöva pröva några olika sorter för att hitta den som passar bäst för dig.

Hormonella preventivmedel kan påverka dig genom:

  • att du blöder mindre eller inte alls när du har mens. En del sorter kan tvärtom göra att du blöder mer

  • att du får mindre akne. En del sorter kan göra att du istället får mer akne 

  • att du får minskad sexlust 

  • att du känner dig nedstämd, eller känslomässigt avtrubbad

Hos en del är besvären mest kännbara i början, och kan klinga av efter några månader. Hos andra blir besvären kvar, och det kan då vara aktuellt att prova något annat, antingen att byta sort eller att använda preventivmedel utan hormoner. 

Preventivmedel utan hormoner

Preventivmedel utan hormoner är ett alternativ när du inte vill eller av olika skäl inte kan använda hormoner. Här är exempel på preventivmedel som inte innehåller hormoner. 

Barriärmetoder – innebär att spermier inte kan nå livmodern. Hit hör:

  • kondom, ett skydd som träs på penis före samlag, finns i olika storlekar och material 

  • femidom, sätts in i slidan eller ändtarmen före samlag, och ser ut som en större kondomliknande påse med en stor plastring som hindrar den från att åka in

  • pessar, en gummikupa som sätts in i slidan före samlag

Andra hormonfria preventivmetoder är:

  • Kopparspiral, innehåller inga hormoner utan skapar en ogynnsam miljö i livmodern som gör att spermier inte överlever. Ger ett mycket säkert skydd. 

  • Sterilisering, innebär att genomgå en operation som tar bort möjligheten att bli gravid eller göra någon annan gravid. Det är en säker preventivmetod. 

  • P-appar, är ett sätt att räkna ut de dagar du har störst chans/risk att bli gravid. Det är en mycket osäker metod. 

  • Avbrutet samlag, innebär att avbryta samlaget innan utlösning, men det är inte en säker metod. 

  • Säkra perioder, innebär att avstå från att ha sex de dagar då kvinnan sannolikt har ägglossning. Eftersom spermier kan överleva upp till en vecka i slidan, och tiden för ägglossning kan variera är det en väldigt osäker metod.

Akuta preventivmetoder

Om du har haft vaginalt sex utan skydd kan du använda en akut metod för att skydda dig mot oönskad graviditet. Det gäller även om kondomen har gått sönder, eller om du använt femidom eller pessar som gått sönder eller inte suttit rätt. 

Det finns två akuta metoder:

  • Kopparspiral. Ska sättas in av en barnmorska eller läkare inom fem dygn efter oskyddat sex. Det är den säkraste akuta metoden, och ger ett långvarigt skydd. 

  • Akut-p-piller. Kallas även för dagen-efter-piller och kan köpas receptfritt på apotek. Det finns två sorter, en sort tas inom fem dygn efter oskyddat sex, den andra ska tas inom tre dygn efter oskyddat sex. Du ska ta tabletten så snart som möjligt för bästa effekt. Akut-p-piller är en nödlösning för enstaka tillfällen och ger inte ett regelbundet skydd mot oönskad graviditet.

Hur kan Doktor.se hjälpa mig?

På Doktor.se jobbar erfarna barnmorskor som kan hjälpa dig med rådgivning kring alla typer av preventivmedel. Du kan också få hjälp med recept på p-piller och andra preventivmedel, oavsett om du haft det tidigare eller inte. Du kan kontakta oss i appen alla dagar i veckan.

Råd, behandling och receptförnyelse

Få preventivmedelsrådgivning, receptförskrivning eller förnya recept direkt i vår app. Öppet alla dagar.

Frågor och svar om preventivmedel

24 September, 202111 September, 2023

Senaste artiklar

Här finner du våra artiklar där vi skriver om det senaste inom sjukvård, hälsa och medicin.