Doktor.se

P-ring

Medicinskt granskad

P-ring är ett preventivmedel som du sätter in i slidan, ungefär som du för in en tampong. Ringen sitter inne i tre veckor. Därefter tar du ut ringen, och är utan i en vecka då du kommer få en mensliknande blödning. P-ring ger ett säkert skydd mot oönskad graviditet. 

Råd, behandling och receptförnyelse

Få preventivmedelsrådgivning, receptförskrivning eller förnya recept direkt i vår app. Öppet alla dagar.

Hur fungerar p-ring?

P-ringen är gjord av mjuk genomskinlig plast och innehåller två olika hormon, gestagen och östrogen. Ringen sätter du själv in i slidan på ungefär samma sätt som en tampong. När den är på plats i slidan så känns den inte, men frisätter hormoner i jämn takt. 

P-ringen sitter i slidan i tre veckor, därefter tar du själv ut den och är utan p-ring i en vecka. När det gått sju dagar sätter du in en ny. Under veckan du är utan p-ring kommer du att få en mensliknande blödning. 

Hormonerna i p-ringen skyddar mot graviditet genom att:

  • förhindra ägglossning

  • se till så att sekretet i livmoderhalsen har en segare och tjockare konsistens som gör det svårt för spermier att passera genomse till att slemhinnan i livmodern förblir tunn och inte kan ta emot ett befruktat ägg

Fördelar med p-ring

Det finns flera fördelar med p-ring. Här är några exempel:

  • Ger ett säkert skydd mot graviditet.

  • Innehåller en låg dos hormon, som frisätts jämnt

  • Sitter inne i tre veckor, du slipper komma ihåg att ta en tablett eller byta plåster en gång i veckan

  • Ger samma fördelar som p-piller: mindre och lindrigare blödning, minskad risk för pms, minskad risk för vissa cancerformer.

  • Funkar även om du kräks eller har diarré.Går att skjuta upp mensen.

Nackdelar med p-ring

Det finns också nackdelar med p-ring, till exempel:

  • Ger inget skydd mot könssjukdomar.

  • Innehåller hormoner, kan ge biverkningar.

  • Östrogen i p-ring kan ge ökad risk för blodpropp, främst för personer som har ärftlig risk för blodpropp eller är överviktiga.

P-ring – biverkningar

P-ringen innehåller hormoner som påverkar kroppen, och det tar ofta lite tid för kroppen att vänja sig. När du just börjat använda p-ring är det vanligt att uppleva biverkningar, som sedan brukar gå över. De biverkningar som förekommer är bland annat:

Om du fortfarande känner av biverkningar efter några månader kan du ta kontakt med din vårdgivare eller logga in i Doktor.se appen och få hjälp av våra barnmorskor att pröva någon annan typ av preventivmedel. 

Hur gör jag om jag vill börja med p-ring?

Våra barnmorskor på Doktor.se kan hjälpa dig med rådgivning om preventivmedel och receptförskrivning. I samband med det görs alltid en individuell bedömning, så att du får ett preventivmedel som passar just dig och din livssituation. Innan eventuell förskrivning av p-ring behöver du ha kontrollerat ett blodtryck. Det kan du göra med en hemmamätare, på ett apotek eller på din vårdcentral.  För att få p-ring utskrivet kan du också boka en tid på en ungdomsmottagning, barnmorskemottagning eller hos en gynekolog. 

Råd, behandling och receptförnyelse

Få preventivmedelsrådgivning, receptförskrivning eller förnya recept direkt i vår app. Öppet alla dagar.

Frågor och svar om p-ring

Ewa Lundborg - Doktor.se2021-10-21Filip Saxena, chefläkare - Doktor.se2023-09-20