Doktor.se

Bakercysta

En Bakercysta är en svullnad i knävecket. Oftast försvinner cystan av sig själv men vissa behöver behandling. Det är främst vuxna med problem i knäleden som får Bakercysta, men även barn kan drabbas.

Hur kan Doktor.se hjälpa mig?

Hos oss arbetar sjuksköterskor och läkare. Vi kan hjälpa dig med rådgivning, bedömning av symtom, vissa former av behandling och vid behov med hänvisning till vidare vård. Doktor.se har även fysiska mottagningar som du kan vända dig till.

Vad är en Bakercysta?

En cysta är ett annat namn för en vätskefylld blåsa. En Bakercysta innebär att slemsäcken på baksidan av knät inflammeras och därför ansamlar mer vätska än normalt, så att du får en svullnad i knävecket. Tillståndet är vanligast hos vuxna. Barn som får Bakercysta får det oftast i båda knävecken.

Orsak till Bakercysta

Den vanligaste orsaken till en Bakercysta är att du som redan har problem med knäleden överbelastar knät. Att du har problem med knäleden kan exempelvis bero på att du har

Dessa sjukdomar och tillstånd gör att trycket i knät ökar, så att ledvätska från knät rinner ner till slemsäcken i knävecket. Risken att drabbas av Bakercysta ökar med åldern. Orsaken till att barn ibland drabbas är okänd.

Symtom på Bakercysta

Du svullnar i knävecket om du får en Bakercysta. Storleken på svullnaden kan variera kraftigt, från storleken på en hasselnöt till en tennisboll. Det gör oftast inte ont, och märks inte ens, men om cystan är stor kan det spänna i huden, göra ont och vara svårt att böja knäleden. Bakercysta hos barn ger vanligtvis inga besvär.

Symtom vid sprucken Bakercysta

I ovanliga fall kan cystan spricka, så att vätskan rinner ner mellan benmusklerna och gör att området inflammeras, och du kan få en blödning i vaden. Du kan då få symtom som

  • att vaden känns öm och svullnar

  • att vaden blir varm och röd

  • att det gör ont när du sträcker på fotleden.

Vad kan jag göra själv?

Om du har en underliggande sjukdom eller ett tillstånd som gör att du utvecklar cystor i knävecken, är det bra om du följer de råd som finns för respektive sjukdom eller tillstånd. Du kan här läsa mer om exempelvis artros och reumatoid artrit. Om du har en reumatisk sjukdom i grunden kan du också kontakta Reumatikerförbundet för stöd och råd.

Behandling av Bakercysta

Bakercystor försvinner oftast av sig själva, därför ges vanligtvis ingen behandling om du inte har ont. Hos barn brukar cystorna antingen försvinna eller minska i storlek när barnet blir större, vanligen inom två till tre år. Även blödningar i vaden läker för det mesta av sig själva inom några veckor.

I många fall försvinner cystorna efter en tids vila, för att sedan komma tillbaka igen. Det beror på att det oftast är ett underliggande problem i knäleden som gör att cystorna bildas, och så länge det kvarstår bildas det nya cystor. Du får i sådana fall behandling för den sjukdom eller det tillstånd du har som orsakar cystbildningen.

I vissa fall kan du behöva behandling för din Bakercysta:

  • Vid väldigt stora cystor: Stora cystor kan göra att det spänner och värker i knävecket och att du får svårt att böja på knäleden. Då kan cystan behöva punkteras så att vätskan kommer ut, samtidigt som du får kortison insprutat i cystan som gör att den drar ihop sig.

  • Vid cystor som gör ont: Om du har väldigt ont av din Bakercysta kan du ta receptfria, smärtstillande läkemedel. Du kan också vara hjälpt av fysioterapi för att upprätthålla rörligheten.

  • Om du har svåra besvär: Ibland kan en Bakercysta behöva opereras bort om den orsakar stora problem.

  • Om cystan spricker: I de fall där cystan spricker är det bra att använda kompressionsstrumpor eller tryckförband, och att försöka hålla benen i högläge.

När bör jag söka vård?

Sök vård om du har en svullnad bakom knät som gör ont och som du inte vet vad den beror på. Det är viktigt för att utesluta att det rör sig om andra tillstånd som kan kräva behandling.

Frågor och svar om Bakercysta

Ewa Lundborg - Doktor.se2022-04-01Filip Saxena, chefläkare - Doktor.se2023-09-01