Doktor.se

Kontakteksem

Medicinskt granskad

Kontakteksem förekommer i två varianter, allergiskt kontakteksem och icke-allergiskt kontakteksem. Det är vanligt att få besvär av kontakteksem på händerna. Milda hudvårdsprodukter och rikligt med mjukgörande kräm är viktiga delar av behandlingen.

Orsaker till kontakteksem

Det finns två varianter av kontakteksem – allergiskt och icke-allergiskt. 

Allergiskt kontakteksem är en form av kontaktallergi som yttrar sig i huden. Begreppen hör ihop men är inte helt identiska. Kontaktallergi, till exempel nickelallergi, är bredare och kan innebära andra symtom än eksem. Allergiskt kontakteksem är ett eksem som beror på kontaktallergi. 

Icke-allergiskt kontakteksem är när kontakteksemet inte beror på en allergi. Det är vanligt hos personer som ofta av något skäl ofta kommer i kontakt med vatten, tvål, rengöringsmedel eller lösningsmedel. Vissa yrken är särskilt utsatta, till exempel frisörer. Icke-allergiskt kontakteksem kommer ofta på händerna och kallas även för handeksem.

Symtom på kontakteksem

Icke-allergiskt kontakteksem uppkommer ofta på:

  • händerna

  • armhålorna 

  • ansiktet, särskilt runt ögonen

Vanliga symtom på kontakteksem är:

  • blåsor

  • sprickor

  • hudrodnad (rodnaden kan vara svårare att se på mörk hud)

Behandling vid kontakteksem

En viktig del av behandlingen är att försöka minska kontakten med det som ger upphov till eksemet. Det hjälper också att smörja in händer och andra drabbade områden med mjukgörande kräm, minst två gånger om dagen. 

För att lindra eksemet kan du prova att smörja huden med hydrokortison som finns att köpa receptfritt på apotek Om det inte hjälper kan du behöva starkare varianter av kortison som du kan få utskrivet på recept.

När bör jag söka vård?

Om något av följande stämmer bör du söka vård:

  • Eksemet har inte blivit bättre trots behandling med receptfritt kortison i en vecka.

  • Eksemet ser annorlunda ut än du är van vid.

  • Eksemet har blivit sämre, och den vanliga behandlingen hjälper inte.

Hur kan Doktor.se hjälpa mig?

Hos oss finns erfarna sjuksköterskor och läkare som kan hjälpa dig att bedöma dina symtom. Vi skriver även ut läkemedel på recept när vi bedömer att det behövs.

Ewa Lundborg - Doktor.se2020-06-03Filip Saxena, chefläkare - Doktor.se2023-08-23