Doktor.se

Manligt håravfall

Medicinskt granskad

Håravfall är vanligare hos män, och särskilt hos män med ljus hudfärg. Ärftlighet och ökande ålder är de vanligaste orsakerna. Det finns behandling som kan motverka manligt håravfall, och göra så att glesa områden blir fylligare. Den behöver då tas regelbundet.

Man med högt hårfäste, vikar vid tinningarna och kal hjässa.

Symtom vid håravfall hos män

När män får håravfall följer det oftast ett visst mönster. Det kommer smygande och blir gradvis mer och mer uttalat. De typiska tecknen är

 • tunt hår eller kala fläckar på hjässan som blir större allteftersom

 • tunnare hår vid tinningarna, så kallade vikar, som blir djupare och djupare

 • högre hårfäste, som kryper högre och högre upp.

Det finns en skala som används för att beskriva och gradera manligt håravfall. Den kallas för Norwoodskalan eller Hamilton-Norwood skalan. Skalan har sju steg:

 1. Inget märkbart håravfall, oförändrat hårfäste, inga höga vikar.

 2. Hårfästet har blivit något högre, särskilt vid tinningarna.

 3. Hårlinjen har dragit sig tillbaka rejält vid vikarna, och gett upphov till en typisk M eller U form. Håret har börjat bli tunnare även på hjässan.

 4. Tydligt håravfall och mycket högt hårfäste. Håret mitt på huvudet (kronan) är borta.

 5. Omfattande håravfall, men det finns fortfarande remsor av hår kvar mellan vikarna och den kala hjässan.

 6. De höga vikarna har nått ända bak till den kala hjässan. Det finns hår på sidorna, men du är mestadels kal från pannan och bak till hjässan.

 7. Det hår som finns kvar finns som en smal remsa runt sidorna av huvudet. Ofta tunt och glest hår även där.

Även personer som fötts med kvinnligt kön kan drabbas av androgent håravfall. Det tar sig lite andra uttryck än vad Norwoodskalan beskriver. Kvinnor får sällan vikar och kala fläckar, utan oftare uttunnat hår över hela hjässan, så hårbotten lyser igenom. Benan kan också bli bredare.

Få hjälp vid manligt håravfall

Tappar du hår? Få snabb hjälp och behandling vid manligt håravfall via chatt, video eller röstsamtal. Öppet alla dagar.

Orsaker till manligt håravfall

Manligt håravfall som beror på ärftlighet kallas för androgent håravfall eller androgen alopeci inom vården. Det är den vanligaste orsaken till håravfall hos personer som har fötts med manligt kön. Det är särskilt vanligt om du har ljus hudfärg och har nära släktingar som drabbats.

Det som händer är att hårfollikeln, där håret växer, blir mindre, och hårets normala tillväxt avtar. Manliga könshormoner, så kallade androgener, spelar in. Androgener stimulerar tillväxten av hår från puberteten, till exempel skäggväxt och hår under armarna och på könet. Samtidigt tycks de för vissa ha en hämmande verkan på hårtillväxten på huvudet. 

Håravfall hos män - behandling

Det finns behandlingar som kan motverka håravfall hos män för de som önskar. Behandlingar kan inte helt stoppa håravfall, men bromsa och göra att det växer ut nytt hår i glesare områden.

 • Tabletter mot manligt håravfall: Tas varje dag. Verkar genom att påverka nivån av manligt könshormon, vilket påverkar hårväxten. Det kan också ge biverkningar, till exempel nedsatt sexlust, sämre potens och förstorade bröstkörtlar.

 • Lösning som smörjs i hårbotten: Påverkar hårets tillväxtcykel och blodkärl. Kan framför allt ge effekt tidigt i förloppet, när håravfallet just har börjat. Biverkningar förekommer i form av eksem, klåda, mjäll och ökad skäggväxt.

Det finns också andra alternativa behandlingar, till exempel hårtransplantation som utförs vid privata skönhetskliniker. Ett annat alternativ är kosmetiska produkter som innehåller hårfiber. De kan dölja håravfall och göra att håret ser fylligare ut.

Behandlingar mot håravfall ingår inte i högkostnadsskyddet, utan du får stå för hela kostnaden själv.   

När bör jag söka vård för manligt håravfall?

Du är inte nödvändigt att få behandling för manligt håravfall. Många tar det som en del av livet och hanterar det med en ändrad frisyr. Hos andra kan håravfall eller ett högre hårfäste leda till en påverkan på självbilden, och det kan kännas väldigt jobbigt. Det går att behandla manligt håravfall för den som själv önskar. Du kan söka vård för att få läkemedel utskrivet på recept.

Frågor och svar om manligt håravfall

Här finns några vanliga frågor och svar om kring manligt håravfall.

Relaterade besvär:

5 Juni, 20245 Juni, 2024

Här kan du läsa artiklar om mäns hälsa

Här hittar du medicinskt granskade artiklar om aktuella ämnen.